Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 21 maart 2014

Historische overwinning D66: van 2 naar 4 zetels

D66 heeft bij de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart een historische overwinning geboekt. Een op de zes kiezers (16,7 procent) stemde D66. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 stemde 11,4 procent D66. Een forse winst dus. Dat vertaalde zich ook in het aantal zetels: D66 ging van 2 naar 4 zetels.

D66-lijsttrekker Fons Potters reageert dolblij op het behaalde resultaat. “Ik vind het ook zo verdiend. Kijk alleen al naar onze fantastische campagne en tel daarbij de manier waarop we als coalitie- én ideeënpartij de afgelopen vier jaar politiek bedreven hebben. Wij gaan de komende jaren heel graag door, en dat wil de kiezer blijkens de uitslag ook.”

1winkel

Aardverschuiving

Gemeentebelangen was de andere grote winnaar. De coalitiegenoot won nog meer: 3 zetels en ging van 5 naar 8 zetels in de raad. Ook de SP won in stemmenaantal, maar dat was niet genoeg voor een extra zetel, waardoor de partij op twee zetels blijft staan. VVD ging van 5 naar 4, PvdA-GroenLinks van 4 naar 2 en het CDA van 3 naar 1. Dergelijke verschuivingen van zetelaantallen worden doorgaans politieke aardverschuivingen genoemd, maar die term is nog niet in Vught gevallen. Wat blijkt namelijk: de coalitie van D66-GB-VVD gaat van 12 naar 16 zetels en de oppositie is weggevaagd en gaat van 9 zetels naar 5. Dat is een zeer ongebruikelijke situatie, en al helemaal in Vught waar in het verleden na verkiezingen nogal eens wisselingen van de wacht waren.

Meer/minder stemmen dan in 2010

Procentueel steeg D66 het meest. In vergelijking met vier jaar geleden, stemden bijna de helft meer mensen op D66.

D66 +47,8 %
GB +44,2%
SP +15,5%
VVD – 23,2%
CDA -29,4%
PvdA-GL -36,3%

De uiteindelijke zetelwinst geeft weer heel andere percentages.

D66 +100% (van 2 naar 4)
GB + 60% (van 5 naar 8)
SP 0 (2 blijft 2)
VVD -20% (van 5 naar 4)
PvdA-GL – 50% (van 4 naar 2)
CDA – 66,6% (van 3 naar 1)

DSC01223

Vier D66-gezichten in de raad

Door de winst heeft D66 nu vier gezichten in de gemeenteraad, maar als fractie verandert er niet zo veel. De nieuwgekozen raadsleden Dianne Schellekens en Henk Klösters maakten de afgelopen vier jaar namelijk al deel uit van de fractie als commissielid respectievelijk actief fractievolger. Voor D66 Vught bestaat de fractie immers uit meer dan alleen de raadsleden, namelijk raadsleden, commissieleden én alle actieve fractievolgers. En dat zijn er na de succesvolle campagne alleen maar meer geworden.

De gekozen raadsleden:
Fons Potters
Birgit Cordes
Dianne Schellekens
Henk Klösters
NB Wilbert Seuren is nu wethouder en voor de komende periode wethouderskandidaat.

IMG_7693

Trivia

Nog enkele wetenswaardigheden over de verkiezingen

■ Echt iedere stem telt. Bij de verdeling van de restzetels scheelde het namelijk maar één stem met het CDA of we hadden 3 zetels gekregen en het CDA 2 (nu dus 1). Op zaterdag 22 maart was hiervoor aandacht bij Omroep Brabant televisie. Klik HIER voor de tv-uitzending/reportage.

■ Nog nooit werd D66, bij welke verkiezing dan ook, de grootste bij een stemdistrict in Vught. Deze verkiezingen wel, zelfs in twee kiesdistricten: Molenven en Schoonveld. De VVD won de stembureaus Brasserie Brac en De Braacken en GB won de overige stemdistricten, vaak met een enorme afstand op de andere partijen.

■ De opkomst van Vught (60,2%) was een van de hoogste van Brabant. Terwijl de opkomst gemiddeld met 0,7 procentpunt daalde, steeg de opkomst in Vught met 3,1 procent(punt). Alleen de stijging in Baarle-Nassau was groter (+5,7%), maar daar gingen wel minder mensen stemmen (57,2%).

■ D66 Vught (16,7%) zat wederom bij de hoogste D66-scores van Zuid-Nederland, deze keer top 5. Waalre maakte een enorme klapper met 22,9%. Ook in Tilburg (18,6%) werd D66 de grootste partij. Breda deed het met 18% ook behoorlijk. D66 in Best daalde na de stunt van vier jaar terug licht, maar behield de vier zetels en bleef met een score van 16,8% nèt boven Vught.

■ De SP in Vught presteerde het slechtste van alle SP-afdelingen in Nederland. Er was in Vught weliswaar winst, maar alle andere afdelingen behaalden veel meer winst. Ook bij het CDA een bijzonder resultaat. Voor zover bekend is er nog nooit een afdeling in Brabant geweest die slechts 1 zetel behaalde.

 

uitslag