Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 6 oktober 2014

Helvoirt en Vught samenvoegen? D66 Vught peilt de meningen in Helvoirt

De gemeente Haaren (met de kernen Haaren, Helvoirt, Esch en Biezenmortel) buigt zich al enige tijd over zijn toekomst. Bestuurlijk fuseren of alleen ambtelijk? En is dat met de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel de beste keuze? Ook bestaat de optie opdelen van de gemeente Haaren. Dan komt bijvoorbeeld het dorp Haaren bij de gemeente Oisterwijk en Helvoirt bij de gemeente Vught. De Vughtse afdeling van D66 is benieuwd naar die laatste optie en gaat daarom zaterdag de meningen peilen in Helvoirt.

Aansluiten van Helvoirt bij Vught moet ook een optie zijn

Al enige tijd, en vooral de laatste maanden, komt vanuit Helvoirt steeds vaker het geluid dat aansluiten bij Vught ook een optie moet zijn. Deze mogelijkheid werd spontaan genoemd bij bewonersbijeenkomsten waarop de inwoners van de gemeente Haaren kenbaar mochten maken hoe zij de toekomst van hun gemeente zien.

Veel raakvlakken tussen Helvoirt en Vught

D66 Vught vindt het samengaan van Helvoirt en Vught een kansrijke optie. Een samenvoeging is verre van vreemd. Geografisch is het zeker niet onlogisch. Helvoirt en Vught zijn voor ‘de grote stad’ vooral georiënteerd op Den Bosch. Tegelijkertijd zijn beide kernen (en ook Cromvoirt) erg gesteld op hun eigenheid. Verder hebben Helvoirt en Vught ook te kampen met gezamenlijke problematiek, zoals de N65, die tegelijkertijd beide dorpen in een rechte lijn met elkaar verbindt. Ook op cultureel en sportief gebied zijn er raakvlakken tussen Helvoirt en Vught. Bovendien volgen negen op de tien Helvoirtse scholieren in Vught middelbaar onderwijs en komt menig inwoner van Helvoirt ook wel eens naar Vught voor net iets meer dan de dagelijkse boodschappen. En zo zijn er vast nog veel meer overeenkomsten te benoemen.

Brede vraagstelling

D66 Vught peilt de meningen komende zaterdag in Helvoirt. De vraagstelling is breed. Het gaat niet alleen om de optie samenvoegen bij Vught. Zelfs de optie ‘geheel zelfstandig blijven als gemeente Haaren’ zal erbij staan, terwijl zelfs het huidige gemeentebestuur van Haaren stelt dat de gemeente in de huidige vorm te klein is om zelfstandig te kunnen overleven.

Wens voor samenvoeging moet uit Helvoirt komen

Voor D66 Vught is de uitslag van de peiling van groot belang. De partij ziet veel overeenkomsten die een samenvoeging interessant maken. Echter, dan moeten inwoners van Helvoirt dat wel expliciet willen. Zien zij hier niets in, parkeert D66 Vught deze mogelijkheid. “Samenvoegingen moeten vanuit de wens van de bevolking komen, zoals in de voormalige gemeenten Lith, Ravenstein en het bijna opgeheven Maasdonk”, stelt de Vughtse D66-fractievoorzitter Fons Potters. “De van bovenaf opgelegde herindelingsgolf zoals in de jaren ’90 is niet meer van deze tijd.”

Zit Vught er wel op te wachten?

Uiteraard is ook interessant in hoeverre inwoners van Vught zitten te wachten op een samenvoeging van Helvoirt en Vught. Dat wordt mogelijk binnenkort in Vught voorgelegd, maar die vraag is pas relevant als er in Helvoirt daadwerkelijk positief gereageerd wordt op een samenvoeging met Vught. De D66-Stemtent staat komende zaterdag 11 oktober tussen 11.30 en 13.00 uur bij de supermarkt COOP aan de Achterstraat, maar ook elders in het dorp kunt u mensen van D66 tegenkomen die om uw mening vragen.

Win een gesigneerd boek van Alexander Pechtold of Boris van der Ham

De Stemtent van D66 Vught duikt meerdere keren per jaar op, alleen in Vught en steeds op andere locaties. Bij wijze van hoge uitzondering staat de Stemtent deze zaterdag in Helvoirt. Ook deze keer verloten we onder alle stemmers (die aangeven mee te willen dingen) een gesigneerd boek. Er is nu wederom keuze. Net als vorige keer is er een gesigneerd exemplaar van het boek ‘Henk, Ingrid en Alexander’ van Alexander Pechtold. De winnaar mag ook kiezen voor het gesigneerde boek ‘De Vrije Moraal’ van Boris van der Ham.

stemtent

Enkele eerdere afleveringen van de D66 Stemtent:
■ Nieuw initiatief: de D66 Stemtent
■ Betaald parkeren in centrum van Vught? Voor- en tegenstanders in evenwicht
■ Inwoners Vught willen andere organisatie kermis

Reageren?
Mail naar fractie@d66vught.nl