Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 21 maart 2018

D66 behaalt 3 zetels bij verkiezingen gemeenteraad

D66 Vught heeft bij de gemeenteraadsverkiezingen 3 zetels behaald. 1860 inwoners van de gemeente Vught stemden op D66, wat neerkomt op 15,3 procent. In Brabant behaalde alleen D66 in Tilburg een hoger percentage. Lijsttrekker Fons Potters noemt het dan ook een heel mooi resultaat: “We zijn tegen de landelijke trend in maar licht gedaald in Vught. Dit is onze een na beste uitslag ooit in Vught.”

Drie zetels betekent een verlies van één. Dat verlies lijkt echter groter dan het is. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen behaalde D66 die vierde (rest)zetel met één stem. Omdat het verschil toen zo klein was, was er zelfs een hertelling nodig. Drie zetels lag dan ook in de verwachting gezien de landelijke trend. Alleen deed D66 Vught het veel en veel beter dan de landelijke trend. In Vught stemt inmiddels een even groot percentage op D66 als in Amsterdam. In slechts 16 andere gemeenten in Nederland scoorde D66 hoger dan in Vught. “Dat is echt een geweldige opsteker voor al die mensen in onze actieve afdeling. Inwoners van Vught waarderen duidelijk de zichtbare afdeling, die niet alleen rondom verkiezingen actief is.”

Mooie, opvallende campagne

D66 voerde weer een zeer opvallende en intensieve campagne. Er was alom waardering voor het V-magazine, er was heel veel bezoek aan de stemwijzer en in de verkiezingswinkel in de Kerkstraat zijn een tiental inspirerende themabijeenkomsten geweest. Verder waren in en buiten de winkel heel veel ontmoetingen met inwoners van Vught en Cromvoirt, kiezers en niet kiezers. “Een campagne om trots op te zijn”, aldus Potters.

De uitslag

De coalitie van D66, GB en VVD behield een zeer ruime meerderheid, ondanks de zetel die D66 in moest leveren, net als GB. PvdA-GroenLinks won twee zetels. De VVD won stemmen, SP en CDA verloren stemmen, maar deze drie partijen behielden hun zeteltal. Al met al laat de verkiezingsuitslag dus een beperkte verschuiving zien. Vier jaar terug werd de oppositie weggevaagd. Daar heeft PvdA-GroenLinks nu wat van teruggewonnen.

D66 feliciteert PvdA-GroenLinks met de zetelwinst, de VVD met de stemmenwinst en GB die wederom als veruit de grootste uit de bus kwam.

Gekozen kandidaten

Voor D66 zijn lijsttrekker Fons Potters, huidig fractievoorzitter Dianne Schellekens en nieuwkomer Gemma Wiegant gekozen. Er waren 40 kandidaten. De uitslag per kandidaat vind je HIER.

Trivia

  • D66 werd in Cromvoirt de tweede partij. Dat is nog nooit voorgekomen bij gemeenteraadsverkiezingen. Ton van Outheusden was daar de stemmentrekker, overigens op zeer ruime afstand van GB.
  • Meer dan de helft van de leden was actief in deze campagne. Een resultaat waar we trots op zijn!
  • Tijdens de campagne zijn we weer doorgegroeid. We konden drie nieuwe leden bijschrijven. Ook meedoen? Word dan ook lid van D66!