Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 3 maart 2018

D66 wil Vughtse trillingsproblematiek op landelijke agenda hebben

D66 Vught wil dat de extra trillingen in Vught met de komst van PHS in de Tweede Kamer op de agenda komen en aangepakt worden. Trillingshinder is een landelijk onderwerp, maar D66 ziet Vught als schrijnend voorbeeld om hier maar ook in de rest van het land dit aan te pakken. Dat zei D66-lijsttrekker Fons Potters vanochtend bij een debat op Avulo FM.

De trillingsproblematiek staat eigenlijk los van de spoorverdieping, want ook zonder spoorverdieping zou Vught ermee te maken krijgen. Als Vught extra maatregelen tegen trillingen wil, stelt ProRail dat we dat dan maar zelf moeten betalen, want als het in Vught betaald wordt, staat iedereen aan de deur te kloppen. D66 begrijpt die reactie, want niet ProRail maar de overheid bepaalt het beleid.

Vught als schrijnend voorbeeld én kans

D66 wil dan ook dat dit onderwerp landelijk op de agenda komt, met Vught als schrijnend voorbeeld én als kans om het vanwege de werkzaamheden wel aan te pakken, desnoods met pilots. Ongeveer 100 woningen krijgen te maken met extra trillingen. Bij sommige woningen kun je je zelfs afvragen of je er nog wel kunt blijven wonen. Samen voor Vught heeft zelfs op huisnummerniveau de extra trillingen in kaart gebracht.

Niets doen is onaanvaardaar

Misschien kan de hinder niet helemaal teruggebracht worden naar het minimale niveau, maar daarom maar niets doen is voor D66 onaanvaardbaar. D66 heeft hoge verwachtingen van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Spoorwegen) die als Kamerlid de trillingsproblemen al vaker agendeerde. Bovendien kent zij de situatie in Vught, omdat ze hier op uitnodiging van D66 enkele jaren terug al geweest is. “Desalniettemin heb ik haar gevraagd om binnenkort nog eens een keer langs te komen”, aldus Potters. “Maar wat minstens zo belangrijk is dat alle partijen en niet alleen D66 ervoor zorgt dat dit geagendeerd en aangepakt wordt in de Tweede Kamer.”

Lijsttrekker Saskia Heijboer gaf in het debat aan dat de VVD graag in deze aanpak mee wil gaan. SP-lijsttrekker Suzanne van Wiggen begreep helaas niets van de oproep, leek niets af te weten van de trillingsproblematiek en wilde eerst wel eens weten wat eigenlijk een trilling is.

Zie ook:
D66: het uitblijven van maatregelen tegen trillingen spoor is niet uit te leggen (24-2-2018)