Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 18 mei 2018

D66: nieuwe school Stichting Magnolia niet gewenst in Vught

D66 heeft net als Gemeentebelangen, VVD, PvdA-GL, SP en CDA tegen de komst van een nieuwe basisschool van de Stichting Magnolia gestemd. De stichting wil een internationaal gerichte, streng katholieke basisschool starten in Vught. De gemeente zou dan voor ruimte moeten zorgen. De school denkt over een aantal jaren 210 leerlingen te hebben. Inmiddels is de school al begonnen in Maliskamp (Rosmalen). Daar zitten nu 10 kinderen op.

Eerder was D66 Vught enthousiast over de mogelijke komst van de school naar Vught. Het zou namelijk gaan om een internationale school en die hebben we in deze regio nog niet. Het zou dan ook een mooie aanvulling zijn op het onderwijsaanbod. De fractie van D66 is daarom gaan kijken in Maliskamp. Het bezoek gaf echter een totaal ander beeld. Het bleek een internationaal gerichte school te zijn in plaats van een internationale school. Verschillende scholen in Vught hebben al een onderwijssysteem dat internationaal georiënteerd is. Bovendien bleek het een katholieke school te zijn, maar deed de stichting de aanvraag voor ‘algemeen-bijzonder onderwijs’. Verder was de ‘vrijwillige’ ouderbijdrage voor de school 3.000 euro per kind per jaar.

Aanvraag lijkt gedaan door een maas in de wet

“De aanvraag kan technisch wel kloppen, maar dit deugt niet”, aldus D66-raadslid Gemma Wiegant. Het lijkt erop dat er gebruik gemaakt wordt van een maas in de wet door een aanvraag te doen voor ‘algemeen bijzonder onderwijs’. Slim bedacht, want die hebben we nog niet in Vught. Maar wees toch eerlijk en doe gewoon een aanvraag voor een katholieke school.” Daar koos de stichting Magnolia echter niet voor, omdat die aanvraag geen kans van slagen had. Er zijn immers al verschillende katholieke scholen in Vught.

Ook de andere partijen in de gemeenteraad stemden dus tegen de komst van de nieuwe school. De kans bestaat dat Stichting Magnolia in beroep gaat bij het ministerie en dat Vught de school toch moet opnemen in het plan van scholen en moet huisvesten. Mocht dat onverhoopt het geval zijn, wil D66 dat de school eerst ondergebracht wordt in lokalen van andere scholen waar capaciteit over is. De gemeente moet in eerste instantie de gemeenschap beslist niet op kosten jagen en dus geen apart gebouw aankopen of bouwen.

Experiment met nieuwe school mislukte eerder ook al

Ongeveer 15 jaar geleden werd de gemeente ook gedwongen om een niet-gewenste school op te nemen. Het ging toen om een school met het iederwijs-concept. Het mislukte volledig. Slechts een paar kinderen zaten op de school, die volgens de cijfers ook zou uitgroeien naar de grootte van een normale school. Dat heeft de gemeente Vught honderdduizenden euro’s gekost.