Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 11 oktober 2018

Lobby D66 Vught geslaagd: goederentreinen gaan langzamer rijden in de nacht

Goed nieuws voor mensen die in Vught in de buurt van het spoor wonen. Er komt een proef met lagere snelheden van goederentreinen in de nacht. Daarmee gaat een grote wens van D66 en aanwonenden van het spoor in vervulling. D66 Vught heeft het afgelopen jaar een grote lobby ingezet voor dit plan. “Echt geweldig dat onze staatssecretaris Stientje van Veldhoven het zo snel geregeld heeft gekregen”, aldus een tevreden D66-fractievoorzitter Dianne Schellekens.

Rob Jetten agendeerde trillingshinder Vught in de Tweede Kamer

In november 2017 nodigde de D66-afdeling Vught-Helvoirt-Cromvoirt Tweede Kamerlid Rob Jetten uit voor een bezoek aan Vught. Hij is sinds kort de opvolger van Alexander Pechtold, maar toen was hij nog woordvoerder rijksinfra. Jetten liet zich bijpraten door de fractie, toenmalig wethouder Potters, Samen voor Vught en verschillende omwonenden van het spoor. Vooral trillingshinder en geluidsoverlast waren onderwerp van gesprek. Vervolgens agendeerde Jetten deze problematiek in de Tweede Kamer. In dat debat herkende staatssecretaris Stientje van Veldhoven (infrastructuur, D66) de problematiek in Vught en ze gaf aan om de problemen zelf eens te komen bekijken.

Boter bij de vis na werkbezoek Van Veldhoven aan Vught

Aldus geschiedde. Van Veldhoven bracht op uitnodiging van D66 in april een uitgebreid werkbezoek aan Vught. Ze nam ruim de tijd om met omwonenden en aansluitend met verschillende bestuurders uit de regio te spreken. Toenmalig wethouder Potters benadrukte nogmaals de problemen die in Vught bij aanwonenden spelen vooral op het gebied van trillingen, waarover veel onrust is en nog maar weinig bekend is. De staatssecretaris zegde toe naar extra geld op zoek te gaan voor de knelpunten, maar ook te gaan zoeken naar oplossingen die de overlast verminderen, maar niet direct geld kosten, zoals het langzamer laten rijden van de treinen in de nacht. Die proef gaat er dus al heel snel komen. “Dat is nog eens boter bij de vis. Fantastisch dat ze dit zo snel heeft kunnen regelen”, aldus Schellekens. “Heel begrijpelijk dat aanwonenden van het spoor soms hun geduld dreigen te verliezen, omdat plannen niet van de ene op de andere dag te realiseren zijn. Maar dit is een voorbeeld waar het wel snel gegaan is. Nu al komt er een proef met lagere snelheden in de nacht. En waarom zou die proef niet slagen? We hebben er alle vertrouwen in.”

D66 blijft landelijke lijn inzetten voor resultaten in Vught

D66 is blij met deze landelijke contacten en de resultaten die daaruit voortkomen. “Daar blijven we gebruik van maken in het belang van Vught en in dit geval de aanwonenden van het spoor en we hopen dat andere politieke partijen daar ook meer gebruik van gaan maken”, aldus Schellekens. “Sommige partijen maken zich vooral druk om een zin in een brochure over de Vughtse Aankoopregeling. Dat mag hoor, maar wij gaan ook voor resultaat voor spoorbewoners op de lange termijn en dat bereik je in dit lastige dossier meestal buiten de gemeentegrens.”

Rob Jetten op werkbezoek in Vught

Rob Jetten op werkbezoek in Vught

Fons Potters legt aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven uit welke grote knelpunten er nog zijn in Vught

Zie ook:
Goederentreinen gaan ’s nachts langzamer rijden tussen Meteren en Boxtel (Brabants Dagblad, 11-10-2018)
D66 wil Vughtse trillingsproblematiek op landelijke agenda hebben (3-3-2018)