Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 7 december 2018

D66 stemt opnieuw tegen komst Misha de Vries-school naar Vught

De fractie van D66 heeft gisteravond opnieuw tegen de komst van de Misha de Vries-school naar Vught gestemd. Dat deed D66 een half jaar geleden ook al, net als alle andere partijen in de gemeenteraad, maar gisteravond bleven alleen D66 en PvdA-GroenLinks over die nog een laatste poging wilden ondernemen om de verhuizing van de school van Maliskamp naar Vught tegen te houden.

In mei besloot de gemeenteraad unaniem om de school van de Stichting Magnolia niet op te nemen in het zogenoemde ‘plan voor scholen’. Dat wil zeggen dat de gemeente geen ruimte voor de school gaat regelen. Er waren meerdere redenen voor om de school als ongewenst te bestempelen. Alles lijkt erop dat er gebruik gemaakt is van een maas in de wet door een aanvraag te doen voor ‘algemeen bijzonder onderwijs’, terwijl het in praktijk een streng-katholieke school is. Slim bedacht, want een aanvraag voor een katholieke school had het nooit gehaald, omdat die er al verschillende zijn in Vught en ‘algemeen bijzonder onderwijs’ is er nog niet. Ook verkocht de school zich als internationale school, een type onderwijs dat hier nog niet is in de regio. Het ging echter om internationaal gericht onderwijs en verschillende basisscholen in Vught werken al op die manier. Verder was de ‘vrijwillige’ ouderbijdrage voor de school 3.000 euro per kind per jaar voor alle partijen een heet hangijzer.

Succesvol beroep van de school

De overkoepelende stichting Magnolia liet het er niet bij zitten en ging in beroep bij het ministerie van onderwijs. En met succes: minister Slob oordeelde onlangs dat Vught de school toe moet laten. De vraag lag gisteren dan ook voor of de gemeente Vught wel of niet in beroep moet gaan bij de Raad van State. Succes bij een beroep was klein, gaf het college aan. “Maar klein is ook een kans”, aldus D66-raadslid Gemma Wiegant. “Er wordt hier een streng-katholieke school opgericht onder de noemer ‘algemeen bijzonder’ op basis van de wet vrijheid van onderwijs uit 1917. Alleen dat al leidt bij D66 tot irritatie, want de consequenties hiervan is dat de Vughtenaren gaan opdraaien voor de kosten van een ons inziens elite-school op streng-katholieke gronden.”

Veel onduidelijk rondom de school

De school claimt een internationale school te zijn naar model van een Europese school, maar het blijkt een internationaal gerichte school te zijn. Die zijn er al in Vught en steeds meer scholen zijn internationaal gericht. De kleine klassen worden alom geprezen, maar de school wil uitgroeien tot een grote school. Daar blijft dan niets van over. De gevraagde ouderbijdrage van 3.000 euro per kind wijst toch serieus op een elite groep die geen subsidie nodig hebben. Het onderwijsconcept is niet substantieel uniek of vernieuwend als gesteld. “Daarmee zouden we onze scholen zeer te kort doen”, aldus Wiegant. “Welke Vughtse school is niet gericht op integratie, acceptatie en beleving?” D66 stelde dat de school uiteraard van harte welkom is in Vught als particulier initiatief, want D66 staat voor vrije vestiging, maar niet op kosten van de Vughtse gemeenschap.

Meerderheid raad legt zich nu neer bij komst

Helaas maakte een groot deel van de raad een draai. De VVD achtte de kans op succes bij de Raad van State te klein, de SP vond de school op de hoge ouderbijdrage na een mooi initiatief en Gemeentebelangen kwam niet verder dan zonder enige onderbouwing D66 ‘draaien’ te verwijten, terwijl het juist Gemeentebelangen is dat in een paar maanden tijd 180 graden van standpunt veranderde. Waar dat veranderde standpunt nou op gebaseerd was, werd niet duidelijk. PvdA-GroenLinks deed nog een dappere poging de andere partijen te overtuigen wél in hoger beroep te gaan en diende daarvoor een amendement in. Dat heeft D66 gesteund, maar de andere partijen stemden het weg en legden zich dus neer bij de komst van de school naar Vught.

Experiment met nieuwe school mislukte eerder ook al

Ongeveer 15 jaar geleden werd de gemeente ook gedwongen om een niet-gewenste school op te nemen. Het ging toen om een school met het iederwijs-concept. Het mislukte volledig. Slechts een paar kinderen zaten op de school, die volgens de cijfers ook zou uitgroeien naar de grootte van een normale school. Dat heeft de gemeente Vught vele honderdduizenden euro’s gekost. D66 hoopt dat dat scenario zich niet zal herhalen.

Zie ook:
D66: nieuwe school Stichting Magnolia niet gewenst in Vught (18-5-2018)