Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 22 maart 2019

Goede uitslag én Gouden Gymp voor D66 Vught

D66 heeft in Vught een goede uitslag behaald bij de verkiezingen voor Provinciale Staten. Ondanks een licht verlies, bleef D66 de tweede partij in Vught. Bovendien belandde D66 Vught met deze uitslag voor het eerst landelijk in de top 10 van gemeenten waar het meeste op D66 werd gestemd. De wederom opvallende campagne in Vught, Helvoirt en Cromvoirt bleef deze keer niet onopgemerkt en werd beloond met de Gouden Gymp, een prijs voor de beste lokale D66-campagne.

Uitslag Vught in procenten

VVD              22,8%
D66               13,9%
GroenLinks   10,9%
FvD               10,6%
SP                  10,4%
CDA                8,9%
PvdA               7,9%
Dierenpartij    4,2%
PVV                 4,1%
50Plus             2,2%
Lok. Brabant   1,4%
CU-SGP           1,2%
Senioren          0,7%
Ouderen          0,4%
Code Oranje   0,1%
DENK              0,1%

FvD is net boven de 10 procent geëindigd. Dat is in vergelijking met andere gemeenten heel laag, in Vught zelfs het laagste percentage van Brabant. Daarmee valt FvD buiten de Vughtse top 3. Dat is bijna nergens in Nederland het geval, maar wel in Vught en ook in buurgemeente Sint-Michielsgestel.

Uitslag Brabant in zetels

VVD                    10 (-)
FvD                       9 (+9)
CDA                      8 (-1)
SP                          5 (-4)
D66                       5 (-2)
GroenLinks           5 (+2)
PVV                       4 (-3)
PvdA                     3 (-1)
50PLUS                2 (-)
PvdD                     2 (-)
LokaalBrabant       1 (-)
CU-SGP                1 (-)

Als het aan de kiezers in Vught had gelegen, had D66 in provinciale staten 8 zetels gehad, de VVD 14, GroenLinks, FvD en SP 6, het CDA 5, de PvdA 4 en de Partij voor de Dieren en de PVV 2.

Lat hoog gelegd, maar doel ruimschoots gehaald

Het campagneteam van D66 in Vught had de lat weer hoog gelegd. De afdeling wilde het hoogste percentage D66-stemmen in Brabant halen. En dat is gelukt. Vught haalde by far de beste score in heel Zuid-Nederland. Sterker nog: D66 kwam voor het eerst in de top 10 van plaatsen waar het meeste op D66 gestemd werd. Alleen in Leiden, Oegstgeest, Delft, Heemstede, Bloemendaal, Utrecht en Wageningen behaalde D66 een hoger percentage stemmen dan de 13,9% in Vught. Voor het eerst werd er in Vught meer op D66 gestemd dan in Amsterdam.

D66 grootste partij in stemdistrict Schoonveld en hoge score bij Het Kwartier

D66 werd met 19,8% de grootste partij op stembureau De Piramide (wijk Schoonveld). Het hoogste percentage stemmers werd echter behaald bij het stembureau in Het Kwartier (22,8%). Ook bij de twee stembureaus in het centrum (Elisabeth en gemeentekantoor), Eikendonk, openbare basisschool De Lichtstraat, het Villapark en de Vughtse Hoeven scoorde D66 bovengemiddeld goed.

Afdeling wint Gouden Gymp voor beste campagne

De landelijke D66-uitslagenavond in de Verkadefabriek kreeg voor D66 Vught nog een feestelijk randje. Hoewel de goede Vughtse uitslag nog niet bekend was, won de afdeling Vught-Helvoirt-Cromvoirt de Gouden Gymp, een wisselbokaal voor de beste lokale D66-campagne. Fons Potters reageerde verheugd: “Het is een mooie waardering, niet alleen voor deze campagne, maar ook onze eerdere campagnes. De prijs is natuurlijk vooral bedoeld voor al die actieve D66’ers in onze afdeling, die ook bij deze verkiezing weer hebben laten zien dat ze zich hebben willen inzetten voor D66. We hadden geen lokale kandidaat hoog op de lijst, andere partijen wel, maar we waren er daardoor niet minder zichtbaar door, integendeel.” Bij de laatste campagne bracht D66 weer een eigen magazine uit, waarop veel positieve reacties binnengekomen zijn. Het magazine is HIER digitaal na te lezen.