Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 22 april 2019

D66 bezorgd over allerlei nieuwe plannen bij de IJzeren Man

D66 Vught heeft aan het college van Vught schriftelijke vragen gesteld over allerlei nieuwe wilde plannen die er zijn bij de IJzeren Man. D66 is bezorgd over het hoge pretparkgehalte ervan en wil weten wat en of de gemeente (college en/of gemeenteraad) iets zou kunnen ondernemen tegen de beoogde ontwikkelingen. De grond is namelijk nog steeds van de gemeente.

De privatisering van het strandbad en -paviljoen van de IJzeren Man is een van de grootste successen van Vught van de afgelopen jaren. De kwaliteit van het paviljoen en het strandbad is enorm verhoogd. De IJzeren Man was al een parel van Vught, maar die is door de fantastische en bovenal creatieve inzet van Henric en Annemieke Vermeer Fit van Outdoor helemaal opgepoetst.

Kwaliteit van de IJzeren Man is in korte tijd fors verhoogd

De filosofie achter het op deze wijze runnen van de IJzeren Man spreekt D66 erg aan. Creatief omgaan met het huidige onroerend goed, vernieuwende concepten, gastvrijheid centraal etc. En dat allemaal met heel veel respect voor de omgeving: geen pretpark, maar kwaliteit. Bijkomend voordeel van de ontwikkeling is dat de gemeente niet meer jaarlijks forse tekorten moet bij leggen; de exploitatie kost de gemeente niets meer.

Offer you can’t refuse voor vorige eigenaren

Het was voor de fractie van D66 dan ook een verrassing dat eind vorig jaar Fit Outdoor de recreatievoorzieningen bij de IJzeren Man verkocht aan de Vughtse vastgoedondernemer Bas van der Ven. De laatste jaren was het al zo goed gegaan, ze waren zo goed op weg met de ontwikkeling die ze voor ogen hadden, maar blijkbaar kwam er een offer you can’t refuse. In het Brabants Dagblad nam de nieuwe eigenaar in eerste instantie alle zorgen weg. Hij gaf aan te willen voortborduren op de ontwikkelingen van de afgelopen jaren.

Plan voor de bouw van een hotel

Tot grote schrik van de fractie van D66 zijn er nu plannen voor een toch wel andere koers. De nieuwe eigenaar heeft deze tegen verschillende Vughtenaren verteld. Het zou gaan om de uitbreiding van een terras naar 500 stoelen en het bouwen van de grootste waterglijbaan van Europa. Verder is het plan om op de plek een hotel neer te zetten met 60 kamers.

D66 maakt zich zeer grote zorgen over deze plannen en heeft daarover de volgende schriftelijke vragen gesteld:

  • Is het college op de hoogte van de plannen van de nieuwe eigenaar met de IJzeren Man?
  • Wat vindt het college van deze plannen?
  • In hoeverre is het mogelijk om deze drie plannen te realiseren binnen het huidige bestemmingsplan?
  • Het college heeft jarenlang de bouw van een hotel aan de Boulevard tegengehouden. Vindt het college een hotel bij het strandbad wel tot de mogelijkheden behoren? Graag een beargumenteerd antwoord.
  • Welke mogelijkheden heeft het college om te voorkomen dat de IJzeren Man een pretpark wordt?
  • Welke mogelijkheden heeft de gemeenteraad om te voorkomen dat de IJzeren Man een pretpark wordt?

Reacties?
fractie@d66vught.nl

***UPDATE***
De vragen zijn beantwoord. Het college heeft kennis genomen van de plannen, maar hier nog geen enkel besluit over genomen. De fractie van D66 heeft uitgebreid gesproken met de plannenmaker. Die gaf oa aan geen grote waterglijbaan meer aan te willen leggen, omdat daar te veel ‘ongewenst publiek’ op af zou komen. Er komt wel een klimbos, maar dat wordt alleen aangelegd als het hotel er mag komen.