Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 16 april 2019

Megalomane bouwplannen bij Roucouleur van tafel

De megalomane bouwplannen bij landgoed Roucouleur (nabij het Reeburgpark) zijn van de baan. Eigenaar Mandemakers laat via het Brabants Dagblad weten af te zien van de ontwikkeling. “En dat is goed nieuws voor Vught”, aldus D66-fractievoorzitter Dianne Schellekens.

D66 kaartte de ontwikkeling in de gemeenteraad aan toen de eerste plannen over de bouw van 20 dure appartementen achter het rijksmonument aan de Glorieuxlaan uitlekten. De mogelijkheden om daar te ontwikkelen had de gemeente zelfs min of meer al toegezegd in een brief aan Mandemakers, maar op grond waarvan, was niet duidelijk. Wethouder Pennings (Gemeentebelangen) stelde dat er over het terrein niets vastlag en dat Mandemakers als eigenaar vrij was om plannen te maken. Volgens D66 is het precies andersom: in het bestemmingsplan ligt vast dat het niet bebouwd mag worden en Mandemakers wil dat de gemeente dat wel mogelijk gaat maken. Andere partijen in de gemeenteraad schaarden zich achter D66.

Landgoed krijgt nu een zakelijke bestemming

D66 noemde de planontwikkeling aan de rand van park Reeburg onbegrijpelijk en onwenselijk. Een appartementencomplex hoort helemaal niet thuis op dit prachtige landgoed. Nut en noodzaak van de plannen zijn op geen enkele wijze aangetoond. D66 zag liever dat de prioriteit gelegd wordt op het opknappen van het rijksmonument in plaats van de ontwikkelplannen eromheen. Daar lijkt Mandemakers nu voor te kiezen. Hij wil het gebouw nu inzetten voor zakelijke doeleinden.

Reinier van Arkel verkocht Roucouleur in 2017 voor 2,3 miljoen euro aan keukenfabrikant Ben Mandemakers, die in het statige pand zelf zou willen gaan wonen. Maar ondertussen leek het er meer op dat het gebouw vooral gekocht was voor de bouw van huizen in de achtertuin, want aan het rijksmonument, dat zou opgeknapt en bewoond worden, was nog niets gedaan. Uit contact met de buurt blijkt ook dat zij geen moeite hebben met nieuwe buren, maar wel met de invulling zoals de Mandemakersgroep voor ogen had.

D66 is niet tegen bebouwing tussen Roucouleur en de Van Beuningenlaan, maar wel tegen de geplande grote omvang. Nu er niets komt, heeft het college volgens Schellekens een kans laten liggen: “Eerder was er sprake van om er een aantal bungalows te bouwen. Het is een mooie locatie voor een aantal patiowoningen voor ouderen en/of minder validen of een plek voor het toevoegen van een aantal middeldure koopwoningen die in Vught hard nodig zijn voor doorstroming op de woningmarkt.”

Zie ook:
D66 wil opheldering over onwenselijke bouw van 20 appartementen bij het Reeburgpark (1-8-2018)
artikelen uit het Brabants Dagblad over Roucouleur
de eerder ingediende vragen van D66

Reacties?
fractie@d66vught.nl