Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 18 april 2019

Oplaten van ballonnen ook in Vught verboden

Het oplaten van ballonnen wordt ook in de gemeente Vught verboden. Een voorstel van PvdA-GL, dat mede ingediend werd door D66, kreeg ruime steun in de raad. Alleen de VVD was tegen. In veel gemeentes is er al zo’n verbod. Ballonnen ophangen mag natuurlijk nog wel gewoon.

Het oplaten van ballonnen zorgt voor meer zwerfvuil op straat en is slecht voor het milieu. Het is sowieso verboden om afval op straat te gooien. Daar staat zelfs een boete van 140 euro op, dus is het logisch dat je ook niet ballonnen oplaat die in de natuur of op straat terecht komen. Het zwerfvuil is niet het enige probleem. Restanten van de ballonnen worden opgegeten door vissen, vogels en andere dieren en dit zorgt voor veel dierenleed omdat het leidt tot verstikking of uithongering.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) riep onlangs gemeenten al op om een verbod in te stellen. Maar de VVD in Vught viel haar af door het probleem op geen enkele wijze serieus te nemen: of we geen belangrijkere dingen te doen hadden? Maar het was de VVD die juist in dit onderwerp de meeste tijd had gestoken en met een lange cabareteske tekst kwam.

Geen handhaving, maar preventieve werking

D66-raadslid Fons Potters sprak zich uit voor een verbod, maar wenste geen actieve handhaving: “Daar willen we geen capaciteit voor inzetten, maar het is wel goed dat er in voorkomende gevallen gehandhaafd zou kunnen worden, wat nu niet kan.” Voor D66 is het vooral belangrijk dat het verbod preventief werkt. De meeste ballonnen worden voor het raadhuis opgelaten bij huwelijken. Het verbod op het oplaten van ballonnen kan gecommuniceerd worden naar aanstaande bruidsparen. Dat kost de gemeente geen enkele extra moeite, want zo wordt er nu altijd al gecommuniceerd dat er na de huwelijksvoltrekking bij het raadhuis niet met rijst gegooid mag worden. “En wat ons betreft ook geen ballonnen meer opgelaten worden”, aldus Potters. “Nergens voor nodig, slecht voor mens en dier en er is vast wel iets originelers te bedenken.”

Zie ook:
het aangenomen voorstel

Reacties?
fractie@d66vught.nl