Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 2 mei 2019

D66 wil opheldering over veel duurdere woningen op plek zaal Schoonveld

D66 heeft schriftelijke vragen gesteld over het bouwproject op de plek van zaal Schoonveld. Op de plek aan de Van de Pollstraat zouden 20 koopappartementen komen van maximaal 200.000 euro, maar die lijken plaats gemaakt te hebben voor 16 middeldure koopappartementen en 4 dure woningen. D66 wil dat er gewoon gebouwd wordt wat er destijds is afgesproken bij de verkoop van zaal Schoonveld aan de ontwikkelaar.

De voormalige Zaal Schoonveld is 2016 verkocht aan De Bunte Vastgoed voor het bedrag van 802.016 euro. De ontwikkelaar kocht de locatie nadat de volgende uitgangspunten door de gemeente waren vastgesteld:

  • Maximaal 20 startersappartementen, VON prijs max. € 200.000,-
  • Minimale verkoopprijs grond € 600.000,-
  • Het plan moet voldoen aan de gemeentelijke parkeernorm
  • Daarboven moeten er nog minimaal 6 parkeerplaatsen extra worden gerealiseerd tbv openbaar parkeren én gebruik door tafeltennisvereniging JCV
  • JCV blijft op hun huidige locatie zitten, de plannen voor woningbouw moeten met JCV worden afgestemd

Dit staat ook verwoord in de raadsinformatiebrief dd 28 juni 2016. Daarna heeft de gemeenteraad niets meer vernomen over het bouwproject. Tot verbazing van de fractie van D66 blijkt er opeens een heel ontwerp gemaakt te zijn. Dat plan is niet op basis van de uitgangspunten die eerder vastgesteld en gecommuniceerd zijn. Eind deze maand begint zelfs de verkoop van het onroerend goed al. Zoals wij vernomen hebben gaat het nu om:

  • 16 appartementen in het middensegment (rond de 300.000 euro)
  • 4 eengezinswoningen in het dure segment (voorlopig nog niet in de verkoop, maar afgaande op de tekening naar schatting voor zeker 400.000 euro)

Gewoon bouwen wat er is afgesproken

Dat is tegen de afspraken bij de verkoop waarmee de raad heeft ingestemd. D66 vindt dat er, in het belang van de beoogde Vughtse doelgroep, gewoon gebouwd moet worden wat er bij de verkoop is afgesproken. Daarom heeft D66 aan het college gevraagd of zij het met ons eens is dat de ontwikkelaar met dit plan zich niet houdt aan de voorwaarden die destijds bij verkoop gesteld zijn of dat het college de voorwaarden na de verkoop heeft aangepast. Als dat zo is, wil D66 weten waarom en ook waarom deze forse wijziging niet gemeld is aan de gemeenteraad. Als het zonder overleg met de gemeente geweest is, wil D66 weten of er nu een streep door het plan komt of dat de gemeente meer geld voor de grond gaat vragen. Er wordt met dit plan namelijk niet gebouwd wat er is afgesproken, dus de gemeente had met een heel ander plan waarschijnlijk veel meer geld voor de grond kunnen krijgen.

Beoogde doelgroep wordt met dit plan niet bereikt

Vught heeft behoefte aan koopappartementen van maximaal 200.000 euro. D66 wilde die op deze plek realiseren. D66 begrijpt dan ook niet dat dat niet het uitgangspunt bij het project gebleven is. Er had ook gekozen kunnen worden voor kleinere appartementen i.p.v. duurdere appartementen, die voor de beoogde doelgroep daardoor niet te betalen zijn. Verder blijken buurtbewoners niet te spreken te zijn over het hele proces en wordt de verkeerssituatie bij basisschool De Piramide gevaarlijker met de nieuwe bebouwing.

Zie ook:
de ingediende schriftelijke vragen

Reacties?
fractie@d66vught.nl