Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 27 juni 2019

Tóch totale renovatie van hele accommodatie Zwaluw VFC

Goed nieuws voor Zwaluw VFC. Het ziet ernaar uit dat er nu tóch een totaalplan komt voor de vernieuwing van de hele accommodatie van de voetbalclub. D66 steunde vorig jaar als enige partij die vurige wens van Zwaluw. Het college gaat daar alsnog gehoor aan geven. Er komen dus niet alleen nieuwe kleedkamers, wat de coalitie van GB, VVD en PvdA-GL een half jaar geleden wel genoeg vond, maar gelijktijdig wordt de hele accommodatie dus alsnog klaar gemaakt voor de toekomst.

De wens voor nieuwe accommodatie is er al lang. De kleedkamers zijn niet meer van deze tijd en zeer energieonvriendelijk, omdat iedere kleedkamer een deur naar buiten heeft. Ook zijn er te weinig kleedkamers. Dat komt door de groei van de club, mede door het vrouwenvoetbal dat nu zo’n enorme vlucht neemt. De gemeente had aangegeven nieuwe kleedkamers te willen betalen, omdat de huidige kleedkamers ook van de gemeente zijn. Zwaluw VFC zou op zijn beurt zorgen voor de vernieuwing van de kantine en andere ruimtes.

Bestuur Zwaluw blij met overeenkomst

Voorzitter Jacco de Koning van Zwaluw VFC : “Ik ben heel blij met het convenant dat we vandaag tekenen met de gemeente. Mijn 88 jaar oude club hoopt haar 90 jarig te vieren in een nieuwe toekomstgerichte en energiezuinige accommodatie met misschien meer kleedkamers dan nu voorzien zijn. Nu eerst naar de tekentafel en in het voorjaar van 2020 aan de slag met de aanbesteding.” Fractievoorzitter Dianne Schellekens vult aan: “Ook ik ben heel blij dat Zwaluw VFC eindelijk vooruit kan en wat mooi is dat de gemeente garant staat voor lening die Zwaluw VFC nodig heeft om haar plannen te realiseren. Ik word graag geïnformeerd over de ontwikkelingen en namens de fractie wens ik Zwaluw VFC veel succes met de verdere uitwerking.”

Coalitie schoot zonder onderbouwing totaalplan af

Zwaluw had hiervoor een jaar geleden een plan gemaakt. Te vaag, te groot en niet goed onderbouwd, gaf de gemeenteraad toen aan. Na de presentatie gaf de gemeenteraad de opdracht om met een nieuw plan te komen. Dat werd een half jaar geleden gepresenteerd. Het zou de gemeente 1,5 miljoen euro kosten, de rest zou Zwaluw voor zijn rekening nemen. Een prima deal dus. Maar tot verbijstering van D66 en Zwaluw VFC stelde de coalitie dat het te duur was. Anderhalf miljoen euro was echt veel te veel, stelden met name Gemeentebelangen en VVD. Alleen nieuwe kleedkamers zouden voldoende zijn.

D66: neem Zwaluw serieus

Zo gaan we niet met onze verenigingen om, stelde Dianne Schellekens. We vragen Zwaluw om een totaalplan te maken en de hele gemeenteraad met uitzondering van D66 schiet het meteen af, zonder enige onderbouwing. Waarom hebben we het dan gevraagd aan Zwaluw? Als met een gemeentelijke bijdrage van 1,5 miljoen euro er een totaal nieuw, duurzaam, toekomstbestendig complex zou verrijzen, moeten we dat doen en in ieder geval serieus onderzoeken. De hele gang van zaken leidde ook tot ergernis bij veel leden van Zwaluw. D66-raadslid Gemma Wiegant, toen nog maar net in de gemeenteraad, wijdde er nog een opiniestuk aan, getiteld ‘plaatsvervangende schaamte’.

Nieuwe kleedkamers duurder dan totale renovatie

Daarna is de gemeente gaan kijken wat nou nieuwe kleedkamers gaan kosten. Wat blijkt: 1,7 miljoen, dus meer dan Zwaluw vroeg aan eigen bijdrage van de gemeente. Terecht dat het college dan ook de wens van D66 weer opgepakt heeft om het integraal aan te pakken. Je zou als gemeente wel gek zijn om alleen kleedkamers te bouwen die meer zouden kosten dan een volledige nieuwe accommodatie. Met meer betalen en minder krijgen hebben we met de beweegzaal achter basisschool De Springplank voorlopig genoeg slechte ervaringen gehad.

Vertraging kost de gemeente wel 2 ton

D66 is blij met deze voortgang en kijkt uit naar de verdere uitwerking. De aanloop naar het totaalplan was slecht voor de gemeente en de manier waarop we met onze verenigingen omgaan, maar goed dat college en Zwaluw nu toch weer op een lijn zitten. Als Zwaluw meteen serieus genomen was, had het de gemeente 200.000 euro gescheeld. Immers, er werd 1,5 miljoen gevraagd, maar nu spreken we al over 1,7 miljoen euro

Zie ook:
Nieuwbouwplan Zwaluw VFC verdient nadere uitwerking (30-11-2018)
– Opiniestuk over gang van zaken Zwaluw: Plaatsvervangende schaamte (18-12-2018)