Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 29 januari 2020

D66 vraagt duidelijkheid over nieuwe ontwikkelingen bij de IJzeren Man

D66 heeft bij het college schriftelijke vragen ingediend over nieuwe en toekomstige ontwikkelingen bij de IJzeren Man. Zo wil de fractie graag weten waarom er zoveel groen verdwenen is voor nieuwe parkeerplaatsen, terwijl er volop parkeerruimte is. Ook wil D66 graag weten hoe het staat met de hotelplannen.

De ontwikkelingen bij de het Strandhuys, Strandpaviljoen en het Strandbad IJzeren Man gaan hard. Een deel van de ambities van de nieuwe uitbater zijn al waargemaakt. Er is een vernieuwd interieur, een nieuw terras en er is een nieuwe waterglijbaan, gelukkig een veel kleiner formaat dan in eerdere plannen het geval was.

Unieke plek met leven in de brouwerij

D66 hecht veel waarde aan de omgeving van het Strandhuys, het Strandpaviljoen en het Strandbad. Het is een bekend, uniek, historisch en groen stukje Vught waar iedereen trots op is. D66 is blij dat er nu alweer een aantal jaren leven in de brouwerij is. Dat is goed voor de uitbater en een mooie plek voor de inwoners van Vught en omgeving om te recreƫren.

Aanblik veranderd door uitbreiding parkeerplaatsen

Toch beoordeelt D66 niet alle ontwikkelingen als positief. D66 is geschrokken van de enorme parkeerstrook die recent aangelegd is voor het Strandhuys en het Strandpaviljoen. Het is een zeer grote uitbreiding van het parkeren vlak voor de deur, terwijl er op korte afstand een grote parkeerplaats beschikbaar is. Deze ingreep is geen verbetering van de aanblik van de IJzeren Man. Vanaf de Boslaan is het op een normale dag nu een en al blik wat je ziet.

Stand van zaken hotelplan

Ook heeft D66 zorgen over de stilte rondom de hotelplannen van de eigenaar. Daarover heeft het college nog steeds niets gecommuniceerd met de raad. Vorig jaar meldde het college dat de uitbater wel de plannen gepresenteerd had, maar er nog geen oordeel over had. D66 wil geen massatoerisme bij de IJzeren Man, geen pretpark, maar een bij Vught passende gelegenheid die zijn zaak exploiteert binnen de huidige grenzen met invloed van de inwoners van Vught die deze plek een warm hart toe dragen.

D66 heeft daarom de volgende vragen ingediend:

 • Hoe beoordeelt het college van deze nieuwe uitzicht op het Strandhuys en het Strandpaviljoen bij de IJzeren Man?
 • Past deze verandering binnen de kaders van de geldende structuurvisie?
 • Op basis van welke vergunning is de parkeerplaats van de IJzeren Man uitgebreid?
 • Kan dit volgens het bestemmingsplan?
 • Gaat het om gepachte grond of over gemeentelijke grond?
 • Hoeveel bomen en struiken zijn er voor het veranderen van groen in parkeerplaatsen weggehaald?
 • Heeft de gemeente daarvoor toestemming gegeven?
 • Als de parkeerplaats niet voldoet aan de regelgeving en benodigde vergunningen, welke mogelijkheden heeft het college om deze parkeerplaats weg te halen?
 • Welk antwoord heeft het college gestuurd naar de exploitant van de IJzeren Man nadat hij vorig jaar zijn hotelplannen presenteerde?
 • Zijn er nog meer plannen bekend bij het college voor ontwikkelingen betreffende het Strandhuys, het Strandpaviljoen en het Strandbad bij De IJzeren Man en zo ja welke? Hoe staat het college daarin?
 • Bent u van plan de gemeenteraad e/o inwoners van Vught bij de verdere ontwikkelingen op deze locatie te betrekken? En zo ja wanneer en op welke wijze?

Zie ook:
D66 bezorgd over allerlei nieuwe plannen bij de IJzeren Man (22-4-2020)