Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 6 februari 2020

D66-voorstel over belasten van reclamemasten aangenomen

Bij de laatste raadsvergadering is een D66-voorstel aangenomen om te onderzoeken of lichtvervuiling van reclamemasten belast kan worden. De gemeente kan de bouw van deze masten niet tegenhouden, maar om ze te ontmoedigen, kan de gemeente wel kiezen voor deze specifieke reclameheffing. Zo heeft de gemeente Amsterdam op 1-1-2020 een reclameheffing ingevoerd met een specifiek tarief voor reclamemasten van 5000 euro per vlak.

Bij Van der Valk in Vught staat sinds enkele jaren zo’n lichtmast, niet alleen tot ergernis van D66, maar ook veel mensen in Vught én Den Bosch vinden het licht- en landschapsvervuiling. Vught hanteert het principe ‘de vervuiler betaalt’. De exploitant (de vervuiler) kan significante inkomsten genereren met reclamemasten. Daarom kwam D66 met het voorstel om te onderzoeken of een reclameheffing op reclamemasten in Vught ook ingevoerd kan worden. Enerzijds laten we de vervuiler betalen, anderzijds kan het de bouw van nieuwe reclamemasten ontmoedigen of -nog mooier- bestaande reclamemasten zelfs doen verdwijnen.

Veel steun in de raad

Het voorstel kreeg steun van alle partijen, behalve de fractie van de VVD en GB-raadslid Bregje Peijnenburg. D66 is blij met deze steun, waarmee het punt uit het D66-verkiezingsprogramma om lichtvervuiling van reclamemasten aan te pakken navolging krijgt.