Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 20 augustus 2020

D66: alle gevolgen van rechtbank binnen de Vughtse gevangenis in kaart brengen

Ook de gevolgen voor het verkeer in Vught en Cromvoirt moeten meegenomen worden bij een besluit over de komst van een extra beveiligde rechtbank binnen de PI Vught (gevangenis). Dat stelde D66 in de laatste reguliere raadsvergadering voor het reces. “We begrijpen de wens en we zien het voordeel in het algemeen belang”, aldus D66-raadslid Fons Potters. “Maar voor ons is het een voorwaarde dat het ook in het Vughtse en Cromvoirtse belang is.”

In Cromvoirt wordt het met een rechtbank binnen de gevangenismuren nog drukker, omdat rechters, advocaten, publiek, journalisten en andere nieuwe medewerkers uit de hoek Rotterdam via Cromvoirt zullen rijden. D66 wil samen met de inwoners (en Veilig Verkeer Cromvoirt in het bijzonder) juist inzetten op minder verkeer door Cromvoirt. Daar draagt dit niet aan bij. Ook de nu al zeer drukke Boslaan krijgt dan nog meer verkeer te verwerken. D66 wil daarom dat de extra verkeersstromen in kaart gebracht worden, nog voordat er een besluit valt, dus geen reparatie achteraf.

Privacy belangrijk punt voor D66

Een extra beveiligde rechtbank heeft ook invloed op de vrijheid en dus privacy van mensen in de omgeving van de PI Vught. Nu al is er een mogelijkheid om in de omgeving van de gevangenis zonder opgave van reden gefouilleerd te worden. Bij een rechtbank in de gevangenis zou deze tijdelijke maatregel wel eens permanent en/of voor een nog grotere straal rondom de gevangenis kunnen gaan gelden. D66 wil ook dat woonoord Lunetten, Nationaal Monument Kamp Vught bij het plan betrokken worden en wil weten wat zij ervan vinden.

Helikopteroverlast in Vught en Cromvoirt

Ook wil D66 weten welke gevolgen een rechtbank heeft voor de overlast van helikopters boven de dorpen. Worden dat er juist minder doordat er minder zwaarbewaakte gevangenen vervoerd worden of zullen dat er meer worden omdat tijdens een proces de omgeving in de gaten gehouden moet worden. Een groeiend aantal helikopters boven Vught en Cromvoirt draagt niet bij aan het gevoel van veiligheid, om nog maar over de lawaaioverlast te zwijgen.

D66 steunde de motie waarin gevraagd werd om te onderzoeken of de rechtbank er kan komen, maar diende de motie niet mee in vanwege deze kanttekeningen.