Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 7 november 2020

Enthousiasme over plan van aanpak van D66 voor realisatie van station in Helvoirt

De D66-afdelingen Vught, ‘s-Hertogenbosch en Tilburg hebben een plan van aanpak gemaakt om verschillende plaatsen en plekken op het traject Tilburg-’s-Hertogenbosch aan te sluiten als stopplaats voor de trein. Het gaat om kleinschalig spoorvervoer tussen beide steden met als stopplaatsen Berkel-Enschot, Van Gogh Nationaal Park (Udenhout/Biezenmortel), Helvoirt en Vught-Noord (bijvoorbeeld IJzeren Man). Het plan is zondagmiddag aangeboden aan Rob Jetten, fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer, die direct zeer enthousiast reageerde. “Hier gaat mijn spoorhart harder van kloppen, ik ben nu al fan.”

Een spoortraject tussen twee grote steden waar verschillende plaatsen aan liggen, maar waar de trein op geen enkele plek stopt, is best bijzonder. Maar het is wel het geval op het traject Tilburg – ’s-Hertogenbosch, waar aanwonenden iedere dag vooral passagierstreinen voorbij zien rijden, maar niet in- of uit kunnen stappen.

D66-afdelingen slaan handen ineen

In heel veel plaatsen in Nederland reden vroeger treinen en trams, waar ze nu niet meer rijden. De reden is vaak heel logisch: het spoor is in de loop der tijd opgedoekt. Maar op dit traject is het spoor gebleven en zijn alleen de stations verdwenen, terwijl de roep om treinvervoer in de aanliggende dorpen groter is dan ooit te voren. Voor de D66-fracties in Tilburg, Vught en ’s-Hertogenbosch was dit de aanleiding om de handen ineen te slaan voor het maken van een plan op verschillende plekken weer aansluitingen te maken op het bestaande spoor via lightrailvervoer of een stoptrein, om de leefbaarheid en bereikbaarheid in de regio te verbeteren en te waarborgen op de momenten dat de N65 in Helvoirt en Vught en het spoor in Vught op de schop gaan.

Kansen en hobbels

In het plan van aanpak zijn alle kansen en hobbels opgenomen. De D66-fracties willen met de betrokken gemeenten, de provincie en het rijk een gezamenlijk haalbaarheidsonderzoek gaan doen naar -in eerste instantie- een pilot met lightrail op bestaand spoor. Duidelijk moet worden of het mogelijk is een lichte trein te laten rijden. Er hoeven uiteraard geen complete stations aangelegd te worden. In het haalbaarheidsonderzoek moeten in ieder geval de opgestelde vragen in het plan van aanpak beantwoord worden op het gebied van bereikbaarheid, leefbaarheid, techniek, veiligheid en uiteraard financiën.

Plan aangeboden aan Rob Jetten

Voor de aanbieding van het plan zou Rob Jetten naar Helvoirt komen, maar door de strengere maatregelen rondom corona is besloten om dit bezoek af te zeggen. De aanbieding vond daarom digitaal vanuit Helvoirt plaats, waar D66-lijsttrekker Fons Potters bij de spoorwegovergang Helvoirtseweg-Torenstraat het plan digitaal overhandigde. Rob Jetten reageerde enthousiast: “Wat goed dat jullie niet alleen een droom hebben, maar ook een plan. Juist in deze tijden zien we dat we allemaal dat we niet alleen naar de stad moeten kijken, maar juist daaromheen. Mobiliteit is belangrijk, niet alleen de steden sneller met elkaar verbinden, maar ook de tussenliggende plaatsen.” Jetten zei dat hij dit plan toevoegt aan zijn lijstje met andere mooie spoorplannen.

Ook Liesbeth Sjouw, woordvoerder voor D66 in de Provinciale Staten van Brabant, keek mee en schoof haar enthousiasme niet onder stoelen of banken: “Een geweldig plan, ik ga het inbrengen in Provinciale Staten.”

Enthousiasme over plan van aanpak van D66 voor realisatie van station in Helvoirt

Zie ook:
het lightrailplan (of klik op het plaatje hierboven) (8-11-2020)
de overhandiging van het plan aan Rob Jetten via Teams (8-11-2020)
Artikel in het Brabants Dagblad over de overhandiging (8-11-2020)