Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 10 november 2020

D66-vraag positief beantwoord: Vught krijgt drive-in stembureau

Goed nieuws: bij de komende tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen op 18 november komt er een drive-in stembureau bij Van der Valk. Kiezers kunnen daar veilig vanuit hun auto stemmen. D66 had in een brief aan burgemeester Van de Mortel gevraagd of hij dit wil proberen te realiseren en hij heeft zijn schouders eronder gezet en het gaat gebeuren.

Hoewel het aantal coronabesmettingen gelukkig daalt, ook in Vught, zijn nog steeds strenge corona-maatregelen van kracht, maar de verkiezingen gaan wel gewoon door.

Iedereen moet kunnen stemmen

“Wij vinden het belangrijk dat zo veel mogelijk mensen op 18 november gaan en kunnen stemmen. Een drive-in stembureau kan daaraan bijdragen”, aldus D66-lijsttrekker Fons Potters. “Bovendien kunnen mensen die op 18 november in quarantaine zitten of lichte klachten hebben tóch naar de stembus. Anders zouden zij volgens de richtlijnen op de verkiezingsdag noodgedwongen thuis moeten blijven. Wij vinden het belangrijk dat iedereen moet kunnen stemmen.”

Het idee voor zo’n stembureau kwam van Hein Maas uit Vught bij D66 terecht. D66 heeft vervolgens bij minister Ollongren nagevraagd of zo’n stembureau wettelijk mag en haar woordvoerder heeft dat bevestigd. En dat stembureau komt er dus.

Proef voor de Tweede Kamerverkiezingen

De herindelingsverkiezingen in Vught zijn vanwege COVID-19 voor de rijksoverheid een test voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer in maart. “Een drive-in stembureau in Vught is meteen een mooie proef om te kijken of dat op meerdere plekken in het land uitgevoerd zou kunnen worden”, aldus Potters. “Het lijkt ons dan ook logisch dat de extra kosten voor deze proef bij het ministerie van binnenlandse zaken neergelegd kunnen worden.”

Het drive-in stembureau komt op de parkeerplaats van Hotel Vught (Bosscheweg 2) en is open van 7.30 tot 20.30 uur. Bij een drive-in stembureau stemt de kiezer vanuit de auto. Men hoeft dus niet uit te stappen. Bij de ingang ontvangt de kiezer een handleiding. Hierin staat duidelijk hoe het stemmen gaat. Anonimiteit tijdens het stemmen is gegarandeerd. Naar het drive-in stembureau komt de kiezer alleen. Alleen de bestuurder van het voertuig kan dus stemmen.

Zie ook:
Informatie van de gemeente over stemmen in het drive-in stembureau