Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 18 november 2020

D66 en CDA grote winnaars verkiezingen gemeenteraad Vught

“Een ongelofelijk en ongekend resultaat”, zegt een dolblije Fons Potters, lijsttrekker van D66. Zijn partij gaat van 3 naar 5 zetels en is samen met het CDA dat van 1 naar 3 de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Vught, Helvoirt en Cromvoirt.

Lokale partij Gemeentebelangen werd de grootste partij, maar verloor voor de tweede verkiezingen op rij een fors aantal stemmen in Vught en Cromvoirt. In de ‘oude’ gemeente Vught werd D66 zelfs de grootste partij. Door een relatief goede uitslag in Helvoirt kwam de lokale partij uiteindelijk toch nog boven D66 uit. Ook PvdA-GroenLinks verloor stemmen, maar behoudt zijn 4 zetels. VVD bleef nagenoeg gelijk en behoudt zijn 4 zetels. D66 won fors, met name in Vught en Cromvoirt. Het CDA is de andere grote winnaar. De SP ging van 2 zetels naar 1.

Corona en herindeling

Van tevoren was de uitslag moeilijk te voorspellen. De invloed van corona op de opkomst lijkt mee te vallen: de uiteindelijke opkomst was met 51% lager dan de vorige verkiezingen toen 59% van de stemgerechtigden hun stem uitbrachten. Andere onzekere factor was het feit dat Helvoirt voor veel partijen onbekend terrein was. De invloed van Helvoirt op de uitslag is duidelijk doordat Gemeentebelangen er zo goed scoorde.

Duidelijk signaal

“De kiezers in Vught en Cromvoirt hebben door deze uitslag denk ik duidelijk het signaal afgegeven dat ze niet tevreden zijn met het beleid van de afgelopen periode en de manier waarop besluiten tot stand zijn gekomen”, aldus Potters. “Dat hoorden we tijdens de campagne telkens terug: inwoners willen meedenken, maar werden telkens voor voldongen feiten geplaatst. Daarvan kunnen we met z’n allen leren. Het betrekken van inwoners bij het maken van plannen en het nemen van besluiten wordt wat D66 betreft dan ook een speerpunt voor de nieuwe raadsperiode.”

Coalitieonderhandelingen

Het is gebruikelijk dat de grootste partij het initiatief neemt voor het starten van de gesprekken over de coalitievorming. Gemeentebelangen is nog steeds de grootste partij, maar door het tweede opeenvolgende verlies is dat geen geschreven wet. “D66 wil dat gekeken wordt of er een coalitie gevormd kan worden met de andere winnaar, het CDA. Dat zou recht doen aan de uitslag van de verkiezingen”, aldus Potters. “We willen in ieder geval dat tegenstellingen die de afgelopen twee jaar in de gemeenteraad zijn ontstaan doorbroken worden. Dan ontstaat er een breed draagvlak, wat nodig is om eensgezind de grote uitdagingen waar onze gemeente voor staat aan te pakken.”

Feestje op internet

Normaal is de verkiezingsavond een hoogtepunt waarbij de campagneteams van de partijen met de leden bij elkaar komen om samen te juichen of elkaar op te beuren als de uitslag tegenvalt. Door de coronamaatregelen is dit jaar alles anders. “Wij hebben digitaal via Zoom samen de bekendmaking van de uitslagen gevolgd”, vertelt Potters. “Op die manier hebben we er toch nog met elkaar een feestje kunnen vieren. We hadden onze link breed binnen D66 verspreid. De hele avond belden er belenden in, zoals partijleider Sigrid Kaag en Rob Jetten, fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Dat was een leuke dimensie, maar hopelijk kunnen we bij de volgende verkiezingen weer echt met elkaar samenkomen. Ik ben heel trots op ons campagneteam en wil al onze kiezers bedanken!”