Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 15 november 2020

Samenwerken kan wél: D66 officieel effectiefste partij in gemeenteraad

In de beeldvorming lijkt een kloof te bestaan tussen de oppositie (D66, CDA en SP) en de coalitiepartijen (Gemeentebelangen, VVD en PvdA-GroenLinks). Maar in de praktijk wordt er gelukkig ook samengewerkt. D66 blijkt de fractie met de meeste aangenomen moties. Daarmee is het dus niet alleen de actiefste maar ook de effectiefste partij in de Vughtse gemeenteraad.

De afgelopen periode zijn er in de Vughtse gemeenteraad meer dan 100 voorstellen ingediend, waarvan meer dan de helft ingediend of mede-ingediend door D66 en een kwart gesteund. Daarvan is vervolgens bijna 40% aangenomen, waarvan 10 zelfs raadsbreed. Uitstekende rapportcijfers voor een oppositiepartij.

Dianne Schellekens, fractievoorzitter van D66, reageert tevreden als ze hoort dat uit de cijfers blijkt dat D66 de meest effectieve partij is in de Vughtse gemeenteraad: “Dat is natuurlijk een groot compliment voor onze fractie. Wij proberen op een constructieve manier oppositie te voeren met een open houding. Dat doen we op inhoud en we spelen niet op de persoon. Dat werpt blijkbaar zijn vruchten af.”

Wat is het geheim van D66? “Uiteindelijk hebben we als raadsleden allemaal hetzelfde belang, namelijk zorgen dat er goede besluiten worden genomen met oog voor inwoners die door deze besluiten worden geraakt. Met dat gemeenschappelijke doel voor ogen kun je vaak politieke tegenstellingen overbruggen en elkaar vinden. Op die manier hou je het gemeentebestuur scherp en dwing je samen beter bestuur af.”

D66 weer in de coalitie?

Betekenen deze resultaten dat D66 na de verkiezingen goede kans maakt om met andere partijen de nieuwe coalitie te gaan vormen? “Resultaten uit het verleden bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst”, zegt D66-lijsttrekker Fons Potters gevat. “Maar ik denk dat D66 als constructieve middenpartij een goede partner is in een coalitie. Ik zie op veel onderwerpen raakvlakken met andere partijen. Elke partij moet daarin zijn eigen afweging maken. Zo is naast de inhoudelijke thema’s voor D66 de manier van politiek bedrijven ook van groot belang: transparant, in samenspraak met onze inwoners en met een open blik voor nieuwe ideeën. Wij maken graag deel uit van een coalitie die daarvoor staat.”

 

Lees hier ons hele verkiezingsprogramma. Hoofdstuk 1 is ‘Gezonde democratie’.

 

 

Lees hier alles over onze 32 kandidaten