Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 8 december 2020

D66, VVD, PvdA-GroenLinks en CDA aan tafel voor nieuwe coalitie Vught

Na een geweldige verkiezingscampagne, met een voor D66 meer dan fantastisch verkiezingsresultaat  (van 3 naar 5 zetels), is de informatiefase voor het vormen van een coalitie van start gegaan.

Gemeentebelangen heeft als grootste partij zoals gebruikelijk het initiatief genomen voor de informatiefase. De partij heeft oud-provinciebestuurder Bert Pauli gevraagd om te onderzoeken welke partijen het beste een nieuwe coalitie kunnen vormen. Onder leiding van hem hebben alle partijen de afgelopen twee weken uitvoerig met elkaar gesproken over hun ambities en mogelijkheden tot samenwerking.

Vandaag heeft de heer Pauli zijn eindverslag gepresenteerd. Hij adviseert een brede middencoalitie van D66, VVD, PvdA-GroenLinks en CDA.

Belangrijke stap naar een betere bestuursstructuur

D66-lijsttrekker Fons Potters dankt Bert Pauli voor zijn werk. In een eerste reactie noemt hij het een verstandig advies. “Het advies doet recht aan de verkiezingsuitslag van 18 november.” De twee winnaars (D66 van 3 naar 5 zetels en CDA van 1 naar 3 zetels) zitten erin alsmede de twee partijen beide hun 4 zetels wisten te behouden (VVD en PvdA-GroenLinks). “Door een brede coalitie te adviseren, met twee partijen uit de huidige oppositie en twee partijen uit de huidige coalitie, kunnen tegenstellingen uit het verleden worden overbrugd. Mocht deze brede coalitie er komen, dan zorgt dat ook voor draagvlak. Dat is belangrijk gezien de vele uitdagingen die onze gemeente kent. De coalitie moet vanzelfsprekend open staan voor constructieve ideeën van de oppositiepartijen.”

Vanavond, dinsdag 8 december, om 19.00 uur is er voor alle leden van D66 in Vught, Helvoirt en Cromvoirt een korte toelichting op en duiding van dit advies van lijsttrekker Fons Potters en afdelingsvoorzitter Bjorn Hondelink via Teams. Beiden hebben deze informatieronde namens D66 aan tafel gezeten. De link is naar de leden verstuurd via de mail.

Zie ook:
Het eindverslag van de informateur (8-12-2020)
D66 en CDA grote winnaars gemeenteraadsverkiezingen Vught (18-11-2020)