Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 11 december 2020

Mooi afscheid van Gemma Wiegant en de andere vertrekkers uit de raad

Tijdens een speciale ‘afscheidsraadsvergadering’ is donderdag afscheid genomen van alle gemeenteraadsleden die vertrekken of niet herkozen zijn. Voor D66 nam Gemma Wiegant afscheid van de gemeenteraad. In bijna alle speeches waren het mooie woorden, waarin sommige raadsleden zelfs boven zichzelf uitstegen.

De burgemeester stond bij alle vertrekkende raadsleden even stil. Daarna kregen alle anderen die nog wat wilden zeggen de mogelijkheid om wat te zeggen. Ook Gemma Wiegant nam plaats achter het katheder.

Voorzitter, gemeenteraadsleden,

Trots was ik om in 2018 onze inwoners te mogen vertegenwoordiger in onze raad namens D66. Je wordt wel een beetje in het diepe gegooid, van wege het spel, de spelers, de regels, de knikkers en de kikkers. In de afgelopen 2,5 jaar heb ik met verve standpunten ingebracht, fouten gemaakt en verhaal gehaald bij onze burgemeester. In onze fractie wordt altijd veel gedebatteerd, vol vuur en passie maar altijd op zoek naar overeenkomsten. Ik dank mijn fractie met heel mijn hart hiervoor. Ik heb genoten en veel geleerd over hoe het moet en over hoe het niet moet. De unieke samenwerking ontstaan is tussen de SP, CDA en onze partij heeft laten zien dat agree to disagree kan leiden tot mooie samenwerking. Dit heeft alle afzonderlijke partijen echt sterker gemaakt.

Als echte D66’er, zo’n een die het altijd beter denkt te weten, wil ik graag wat eigenzinnigheden met u delen. Een goed debat vraag om luisteren, kennis en geloofwaardigheid. Daarom, discussieer op inhoud en met respect voor elkaar en met het belang van de Vughtenaren voorop. Waarom ik dit belangrijk vind om nog een keer te zeggen. Omdat we dit allemaal weten maar niet altijd doen. En democratie, DAT moet je doen, het is geen vanzelfsprekendheid. Vught heeft een vitale gemeenteraad nodig, met een hoge mate van participatie en inspraak met zoveel grote thema’s op de bestuursagenda.

Binnen mijn ‘three minutes of fame’ wil ik graag een mini-pleidooi houden voor een nieuw onderwerp met een historisch tintje, namelijk het vergadercomfort in de grote raadszaal. De inrichting van de raadszaal is indrukwekkend en herinnert ons aan de nijver van Vughtenaren uit de jaren ’30 van de vorige eeuw. Maar zoals we woningen uit die tijd opknappen, verduurzamen en inrichten, wil ik er voor pleiten -en ik zeg het héél voorzichtig en met het grootste respect voor de historie- het eens met elkaar te hebben over de modernisering van het vergader- en zitcomfort in de raadzaal. Hierbij vraag ik speciale aandacht voor niet al te grote vrouwen van middelbare leeftijd zodat zij letterlijk met beide voeten op de grond kunnen blijven.

Ik dank onze griffie, Jeroen, Ernst en Sylvana voor inzet en ondersteuning en wens ik hen alvast sterkte bij het net gehouden pleidooi. En in deze, voor iedereen zware tijden sluit ik graag mijn raadsperiode af met de een magische woorden van Winnie de Poeh: “Ik voel mij enorm gelukkig dat ik iets heb wat gedag zeggen zo moeilijk maakt”

Ik wens de nieuwe raad veel succes en wijsheid toe!

Ook D66-fractievoorzitter Dianne Schellekens stond stil bij het vertrek van Gemma Wiegant uit de D66-fractie.

Een bliksemcarrière in Vught. Je kwam, je zag en je overwon. Je kwam samen met Ruud in Vught wonen en voelde je hier meteen thuis. Jij omarmde Vught en Vught omarmde jou. Deze fractie is er heel blij mee dat jij koos voor een inburgering als Vughtenaar bij onze partij. Meteen 100% Vught.

Ruud en jij werden graag geziene actieve leden. Ruud haalde bij een van zijn eerste flyeracties meteen Omroep Brabant. Gemma, jij werd fractievolger en stelde je je met succes verkiesbaar in 2018. Door je warme betrokkenheid gecombineerd met je grote bijdrage aan de dossiers op sociaal, maatschappelijk en cultureel vlak, ben je een waardevol raadslid gebleken.

Het is heel verfrissend om samen te werken met jou. Je stelt vragen, bent to the point en jouw beste inbreng in onze voorbereidingen is de vraag: ‘hoezo’ en/of ‘hoe dan’? En dat met scherpe analyses en veel humor.

En het naadje van de kous willen weten en het goede doen voor Vught staat altijd voorop. Voor jou, met je bestuurskundige achtergrond, was het onbegrijpelijk als  de raad koos voor de politiek beste oplossing in plaats van wat het beste is voor inwoners. Daar heb je, terecht, geen begrip voor. Dat liet je ook blijken met een kritisch stuk over hoe de raad omsprongen van VFC Zwaluw. Maar we hebben toen wel gezegd: dat kan maar een keer.

En ook in de raad veroverde je je plek, met een vriendelijk woord en medeleven voor iedereen, werd je snel opgenomen in de groep. Helaas is het een korte carrière in de lokale politiek geworden. Ik ga je missen in de fractie. Ook de vele telefoontjes om nog even wat na te bespreken. Altijd loyaal.

Je hebt je hart verpand aan Vught. Je ben een D66’er in hart en nieren. Gemma, dank voor je inbreng en betrokkenheid. Toen ik begon in de Vughtse politiek zei iemand: in de politiek maak je geen vrienden. Wijze woorden en gelukkig gelden ze niet voor ons. ‘Vriendschap is geluk hebben’. Het ga je goed!

Ook was er een speciaal woord van Dianne Schellekens voor Suzanne van Wiggen van de SP. Ondanks grote verschillen tussen D66, CDA en SP was er in de afgelopen jaren in de oppositie een sterke band ontstaan, misschien wel ‘de meest hechte oppositie’ ooit. Van Wiggen gaat volgende maand Vught verlaten en in Frankrijk wonen vanwege het werk van haar man in Genève.

Suzanne,

Als een verrassing kwam je terug de raad in gezeild, en nu voor de SP. En dat je er weer was hebben we geweten. De samenwerking in de oppositie vond ik een hele bijzondere ervaring. Want naast het kraken van vele politieke noten was het een bijzonder warm en waardevol verband.

De warme belangstelling die jij voor iedereen hebt, met altijd oog voor de persoon. Jouw bevlogenheid heeft deze periode vaak een mooi rood randje gegeven.
Rood voor het vertolken van standpunten en idealen van de SP.
Rood van je actiegerichtheid, wat heb je hard gewerkt voor het behoud van de Jagersboschlaan en aandacht voor mensen waarvoor dat nodig is.
Rood van de verhitte debatten, vaak met Mark du Maine waar we vaak hartelijk om lachten als het niet meer duidelijk was waar het om begon.
Rood van nog een glaasje port ’s avonds laat in de kroeg.
Rood van het warme hart dat je hebt de inwoners.
Rood voor de waardering over en weer die groeide tussen Fons en jou.
Rood licht voor als je toch iets teveel voor de Avulo op kwam.
Rood voor de vele onderonsjes met de burgemeester tijdens de raadsvergaderingen.
En natuurlijk ook het rood van je onuitputtelijke rode creaties.

En vorige week in de laatste echte raadsvergadering droeg je zwart. Want het heeft inderdaad ook een zwart randje dat je volgende maand jouw Coen volgt naar Frankrijk en Vught achter je laat. Ook een zwart randje dat we als oppositie jouw vertrek niet kunnen vieren zoals jij dat graag wilde. Want we sluiten 2,5 jaar van uitstekende samenwerking af. Als we weer op reis mogen en ik kom bij je in de buurt dan halen we dat in. Dan drink ik graag een glaasje port met je en proost dan samen met je op Vught. Suzanne en Coen, veel geluk in Frankrijk.

En je wil een buitenmuur van je nieuwe huis met bloemen beschilderen. Ik stel voor in het rood.

Het afscheid van alle raadsleden is HIER terug te kijken. Het gaat om:
– Suzanne van Wiggen en Kees van den Elzen van de SP
– Floor Bink, Ton van der Vossen* en Lucas Middelhoff van PvdA-GroenLinks
– Bernard Doorenbos en Koen van Dinther* van de VVD
– Gemma Wiegant van D66
– Peter van Kampen (burgerlid) van het CDA
– Harry van Gemert, Hans Schuurmans, Michel Versteeg, Jacqueline de Waal en Siebren van der Zee van Gemeentebelangen

* mogelijk schuiven deze kandidaten door als hun partijen een wethouder leveren. Ze worden dan alsnog geïnstalleerd.

Gemma Wiegant na afloop letterlijk bedolven onder de cadeaus.