Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 5 januari 2021

Nieuwe raad Vught beëdigd; fractie D66 bezet nu 5 zetels

De nieuwe gemeenteraad van Vught, waaronder de vijf leden van de nieuwe gemeenteraadsfractie van D66, is maandagavond beëdigd. Dat gebeurde vanwege de lockdown deze keer helaas zonder bloemen, een toost en familieleden op de publieke tribune. De beëdiging vond digitaal plaats. Alle raadsleden zaten dus thuis achter hun computer om de belofte te doen of de eed af te leggen.

De vorige gemeenteraad zat er vanwege de opsplitsing van Haaren per 1-1-2021 (Helvoirt naar Vught, Esch naar Boxtel, Haaren naar Oisterwijk en Biezenmortel naar Tilburg) maar 2,5 jaar. De nieuwe gemeenteraad zal er 5,5 jaar zitten.

Joris Vrensen, Dion Meeuwissen, Dianne Schellekens, Fons Potters en Willem Jan de Graaff

Nooit eerder zaten er zoveel D66’ers in de gemeenteraad van Vught. De partij won de herindelingsverkiezingen op 18 november en groeide van 3 naar 5 zetels en werd daarmee de tweede en tevens grootste landelijke partij in de gemeenteraad van Vught. Voor D66 deden Fons Potters, Dianne Schellekens en Dion Meeuwissen de belofte en Joris Vrensen en Willem Jan de Graaff legden de eed af.

Onderhandelingen over een nieuwe coalitie zijn nog gaande

Ook werden drie interim-wethouders benoemd. Dat moest omdat het bestuur van de gemeente per 1-1-2021 van rechtswege niet meer bestond. Peter Pennings, Saskia Heijboer-Klap en Toine van de Ven werden benoemd als tijdelijk wethouder. Momenteel praten D66, VVD, PvdA-GL en CDA over de vorming van een nieuwe coalitie. Totdat er een akkoord is, passen deze drie ‘op de winkel’. Pennings en Heijboer vertrekken dan, Van de Ven gaat dan de volgende periode in.

‘Dat verklaar en beloof ik’ en ‘zo waarlijk helpe mij god almachtig’ klonk niet in de raadszaal, maar vanuit de huiskamers van de nieuwe raadsleden