Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 23 juni 2021

Start sloop Marktveldpassage is ook start van bouw van nieuw Vughts centrum

Het heeft wat jaren geduurd, maar het is dan echt begonnen: de sloop van de gedateerde Marktveldpassage én daarna de start van de nieuwbouw in dat stuk van het centrum van Vught. Hiermee gaat een jarenlange wens van D66 in vervulling. Vught verdient een eigentijds centrum waar we tientallen jaren mee vooruit kunnen. “Het is een fraai sluitstuk van de metamorfose die het complete centrum van Vught ondergaat”, aldus D66-fractievoorzitter Dianne Schellekens.

In 2014 voltooide de nieuwbouw van het westelijke deel van het centrum (waar de Jumbo nu onder meer zit). Vroeger stond daar het gemeentekantoor en na de sloop was het enige tijd een parkeerplaats. Op de plek van de voormalige Marktveldpassage verrijst een soortgelijke bouw. Het plan bestaat uit een centraal bouwblok waarin grotere winkelunits (zoals Albert Heijn en Hema) komen te zitten en een kleiner bouwblok. Het kleinere bouwblok komt op de plek van het voormalige postkantoor aan de Raadhuisstraat. Boven de winkels komen woningen. Veel ervan zijn al verkocht. Bewoners van de huizen parkeren ondergronds op de nog aan te leggen parkeergarage. Winkelend publiek kan blijven parkeren ‘op maaiveld’ op de huidige plek. Uiteraard zal de parkeerplaats wel een fikse opknapbeurt krijgen.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 was ‘Marktveld niet meer van deze tijd’ een van de belangrijkste speerpunten van D66. Vught verdient op die plek iets veel mooiers dan de sterk gedateerde winkelpassage en krijgt het na al die jaren ook.

Campagneposter van D66 uit 2014 in jaren ’70-stijl, het decennium waarin de Marktveldpassage gebouwd werd. De opvallende poster haalde de landelijke media.

Wethouder Fons Potters (D66, bouwen, wonen en centrumplan) mocht onlangs de eerste sloophandeling verrichten. Dat gebeurde vanwege corona in klein gezelschap. “Het was een hele eer om de eerste handeling te mogen doen. Maar eerlijk is eerlijk, ik kom als wethouder bouwen en wonen nog maar net kijken, dus in tegenstelling tot de soort van hoofdrol vandaag, was in het traject naar dit mooie moment was mijn rol minimaal.” Potters bedankte zijn voorganger wethouder Pennings die jarenlang met de centrumontwikkeling bezig is geweest.

Eerste handeling van de start van de sloop. Wethouder Potters haalt de muur van de voormalige Albert Heijn om.

“Deze sloopstart is een mijlpaal”, aldus Potters. “Alles wat je bouwt is voor jaren beeldbepalend, maar hier is het iets specialer, omdat het om een plek gaat waar heel Vught en de wijde omgeving naartoe gaat komen.” Potters wenste Green en Bouwaccent een behouden vaart in het bouwproces. “Overlast ontkomen we niet aan, maar laten we die tot een minimum beperken. Maar na het zuur komt het zoet: we weten allemaal wat we er terug voor gaan krijgen. Succes met de sloop en vooral de bouw.”

Twee weken na de start van de sloop is er van de Marktveldpassage niets meer over.

Na de zomer volgt de start van de bouw, die vanwege de dan geldende coronamaatregelen mogelijk wel wat groter aangepakt kunnen worden.