Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 2 juli 2021

Jaarverslag 2020: de brede corona-aanpak was even belangrijker dan de cijfertjes

Hoewel het jaarverslag en jaarrekening 2020 vooral over cijfers gaan, wilde D66-raadslid Dion Meuwissen vooral ook stilstaan bij het ongekend jaar 2020.

Kort na carnaval sloeg het coronavirus hard om zich heen, zeker in onze provincie. Ook in Vught zijn tientallen mensen overleden als gevolg van de pandemie en dat is buitengewoon triest. Volgens het RIVM is ongeveer 1 op de 10 inwoners van Vught positief getest geweest op covid-19 en dit aantal moet in werkelijkheid zoals we allemaal welweten veel hoger hebben gelegen. Een gezondheidscrisis met veel leed, het moeten verwerken van verlies, het missen van contact. Een maatschappelijke crisis met een gebrek aan vrijheid voor ons allemaal, met een groot beroep op het aanpassingsvermogen en met veel sectoren die het ongekend zwaar hebben gehad. Vooral de zorg en het onderwijs. D66 heeft diep respect voor iedereen die zich daarvoor heeft ingezet.

Dat geldt ook voor de ondernemers, de verenigingen, de cultuursector en de zelfstandigen in onze gemeente door zich door lange lockdowns moesten worstelen met alle slapeloze nachten van dien. D66 wil nogmaals haar steun en medeleven uitspreken naar eenieder die hard geraakt is door corona en naar die nog worstelt met de gevolgen.

Een lichtpuntje was wellicht de hernieuwde waardering van alles wat je vindt in je nabije omgeving. Het besef dat het heel prettig is om in Vught, Cromvoirt of Helvoirt te wonen, met zoveel natuur om je heen en mensen die een helpende hand toesteken. De gemeentelijke organisatie willen we een groot compliment geven voor alles wat ze gedaan heeft in steeds wisselende omstandigheden. Het vlekkeloos organiseren van de verkiezingen en de samenvoegingen het uitvoeren van de steunpakketten zijn bijzondere prestaties geweest.

Toch nog een kleine plus in 2020

Volgens Meuwissen is het moeilijk om na zo’n jaar nog te kijken naar de kille cijfers in de jaarrekening. “Maar het hoort er ook bij. Bij de behandeling van de Burap 2 waren we al een beetje nerveus, het zou de vraag zijn of we het jaar positief zouden afsluiten. Dit is gelukkig gebeurd. Er is sprake van een positief saldo waarvan een groot deel samenhangt met zaken die nog moeten worden uitgevoerd. Als we de budgetoverhevelingen eraf halen resteert dan net een kleine plus.”

D66 wilde stipte nog enkele punten aan:

  • D66 is blij dat een voordeel van 6 ton is behaald op de afrekening van de N65.
  • Ook is positief dat er maar liefst 41 trajecten van jeugdzorg waren buiten de dure gespecialiseerde jeugdhulp, een resultaat dat veel hoger is dan de begrote 25.
  • De tevredenheid van WMO-cliënten is zeer hoog, veel hoger dan verwacht.
  • Minder mooi is dat het bijvoorbeeld nog steeds maar niet lukt onze doelstelling van het aantal kilo’s restafval te halen, maar dat kan ook komen doordat er veel is opgeruimd in het coronajaar.