Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 10 december 2021

Voormalig D66-raadslid Gemma Wiegant koninklijk onderscheiden

Voormalig D66-raadslid Gemma Wiegant uit Vught is vrijdagmiddag koninklijk onderscheiden. Bij haar afscheid als als directeur-bestuurder van de bibliotheek in Nieuwegein werd ze benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Het lintje werd opgespeld door burgemeester Backhuijs van Nieuwegein.

Gemma was sinds 1986 werkzaam bij Stichting Bibliotheek Nieuwegein (“De Tweede Verdieping”), sinds 2008 in de functie van directeur-bestuurder. Zij heeft zich innovatief en in de breedte ingezet voor de ontwikkeling van het bibliotheekwezen; van de klassieke boekenbibliotheek tot een brede maatschappelijke bibliotheek. Onder leiding van haar is De Tweede Verdieping een koploper geworden met tal van maatschappelijke functies. Zo worden er bijvoorbeeld taalactiviteiten, Bieb Safari’s en PLUS-cafés georganiseerd en is er een Gezondheidsplein, een Digibrigade en een Taalplein. De bibliotheek wil de huiskamer van de stad zijn, waar men talenten ontwikkelt, kennis opdoet en geniet van cultuur. De Tweede Verdieping is in 2013 gekozen tot de ‘Beste Bibliotheek van Nederland’ (in de categorie bibliotheken met een werkgebied van 20.000-80.000 inwoners). Daarna heeft ze verschillende bibliotheken in het land geholpen bij het creëren van nieuwe concepten, onder andere in Leeuwarden. Ook op andere gebieden was ze actief in het Nederlandse bibliotheekwezen.

Ook was ze van 2018 tot en met 2020 raadslid voor D66 in Vught. Vooral kunst, cultuur, diversiteit, inclusie en (positieve) gezondheid zette zij met regelmaat op de agenda tijdens deze drie jaar. De hele afdeling Vught-Helvoirt-Cromvoirt feliciteert Gemma van harte met deze koninklijke onderscheiding. Dik verdiend!