Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 25 juni 2022

Nieuwbouw Zwaluw VFC kan eindelijk van start

Voetbalvereniging Zwaluw VFC kan beginnen aan de nieuwbouw van hun accommodatie. De gemeenteraad van Vught ging onlangs unaniem akkoord met de plannen. “Geweldig nieuws voor de club en alle leden die straks een prachtige nieuw clubgebouw krijgen. Goed ook dat na jarenlang praten er eindelijk een besluit is genomen”, aldus D66-raadslid Dion Meuwissen.

Op 29 november 2018, presenteerde Zwaluw haar eerste plan voor nieuwbouw. Hoewel D66 dit toen al volmondig steunde, vond het geen doorgang. “Dat is jammer, want gezien de enorme stijging van de bouwkosten en de materialen, was het toen veel en veel goedkoper geweest. We zijn inmiddels bijna 3,5 jaar verder en nu pas is het definitieve besluit genomen”, aldus D66-raadslid Dion Meuwissen. “We zaten, om in voetbaltermen te spreken, al aardig in de verlenging. En de spelers begonnen moe te worden.”

Niet gasloos, niet van deze tijd

De fractie van D66 zette bij twee zaken kanttekeningen. Het nieuwe complex wordt niet 100% gasloos. “Dat vinden we eigenlijk niet meer kunnen in deze tijd. We hadden liever gezien dat Vught een van de eerste nul-op-de-meter all-electric sportaccommodaties in ons land realiseert”, aldus Meuwissen. “Het is ook moeilijk uit te leggen dat we onze inwoners van het gas af willen halen en zelf kleedkamers gaan bouwen waarvan het warm water nog deels met gas wordt verwarmd.” Uiteindelijk besloot de gemeenteraad om toch akkoord te gaan met het voorstel van het college, omdat de kosten voor 100% gasloos bouwen te hoog werden. Dat geld kan elders effectiever worden ingezet om klimaatproblematiek aan te pakken, bijvoorbeeld isolatie van gebouwen. Het gasverbruik van de nieuwe accommodatie wordt straks goed gemonitord.

Te weinig kleedkamers

Zwaluw heeft ruim 1400 leden en worden op zaterdag vaak wel 35 of meer wedstrijden gespeeld. De 19 kleedkamers die in het  voorstel zijn eigenlijk onvoldoende. En de komende jaren gaat het inwonertal van Vught alleen maar stijgen. Het bestuur van de club gaf echter aan dat indien nodig twee lockerruimtes omgebouwd kunnen worden tot kleedkamer. De fractie van D66 vreest desondanks dat het schrappen van twee kleedkamers om de bouwkosten te drukken op termijn wel eens heel duur uit zou kunnen pakken. “De meerkosten zijn in verhouding laag. Als je ze later bijbouwt, ben je veel meer geld kwijt”, aldus Meuwissen.

Blijdschap overheerst

Behoudens de bovengenoemde kritische kanttekeningen overheerst vooral een gevoel van blijdschap. De raadsvergadering werd zelfs even onderbroken om het bestuur van de voetbalclub dat de vergadering bijwoonde te feliciteren. “Sport is enorm belangrijk, voor onze gemeenschap en voor de individuele voetballers en voetbalsters. Het verbindt mensen, geeft plezier en sporten en bewegen zijn heel belangrijk voor de gezondheid. Daar willen we als gemeente natuurlijk met plezier in investeren”, aldus Meuwissen.