Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 20 maart 2023

D66 scoort hoog in Vught; Dianne Schellekens gekozen in Provinciale Staten

Dianne Schellekens uit Vught is gekozen in provinciale staten. De nummer 2 van D66 uit Vught kreeg veel steun uit Vught. Maar liefst 1166 mensen gaven haar een voorkeursstem, wat neerkomt op meer dan 60 procent van alle stemmen op D66 in de gemeente Vught.

D66 scoorde landelijk gezien als partij weer heel hoog in Vught. Met 12,4 procent behaalde D66 het zeven na beste resultaat van alle Nederlandse gemeenten. D66 behaalde in Vught aanmerkelijk meer stemmen dan in typische D66-steden als Amsterdam (9,9%) of Haarlem (9,2%). Alleen in Oegstgeest (15,7%), Utrecht (13,6%), Heemstede (13,4%), Gooise Meren (13,3%), Bloemendaal (13,1%) en Rozendaal (12,8%) scoorde D66 hoger.

Nauwelijks verlies D66, zonder Helvoirt zelfs winst

Het verlies voor D66 was in Vught maar 0,7%. Zonder Helvoirt (die ook niet in de uitslag van 4 jaar geleden zat) zou D66 zelfs licht gewonnen hebben. De VVD werd in de gemeente Vught de grootste met 18,1%. Het verlies bij de VVD was wel groot: 4 procentpunten. Zonder Helvoirt zou dat verlies iets kleiner geweest zijn. Opmerkelijk in Vught was dat VVD en D66 in Vught groter werden dan BBB (12,3%).

De PvdA (9,7%) werd de vierde partij met een winst van 2,2%, maar nagenoeg hetzelfde percentage werd verloren bij GroenLinks (8,6%), waarmee de PvdA de verkiezingen in ging. SP (6,7%), CDA (5,4%) en FvD (2,0%) verloren fors. Winst was er voor de PvdD (4,6%), Volt (4,3%), Lokaal Brabant (3,7%) en JA21 (3,3%).

Hoogste score D66 bij stembureau Het Kwartier

De scores van D66 verschilden bij de verschillende stembureaus. Er werd echter overal veel op Dianne Schellekens gestemd. Procentueel gingen de meeste D66-stemmen naar Schellekens bij De Rode Rik, de Hertog van Brabant school en De Vlasborgh. D66 scoorde als partij het hoogste bij Het Kwartier (22,5%), Tennisvereniging Woburn (18,8%), Eikendonck en Boerderij Loonsebaan (beide 16,1%), de Piramide (15,8%). Het minste werd op D66 gestemd in Helvoirt (ongeveer 9%).

Installatie in het provinciehuis op 29 maart

Dianne Schellekens nam bij de laatste gemeenteraadsvergadering al afscheid. Ze reageert verheugd op de steun uit Vught. “Heel veel dank voor de stemmen die ik heb gekregen als kandidaat voor de Provinciale Staten. Steun in de rug om de komende vier jaar in te zetten voor een gezond, groen en sociaal Brabant.” Ze wordt 29 maart in het provinciehuis in Den Bosch geïnstalleerd als lid van Provinciale Staten. Die fractie zal verder bestaan uit lijsttrekker Matthijs van Miltenburg (Den Bosch), Kasper van de Langenberg (Boxtel) en Floris Stoot (Zevenbergschen Hoek).