Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 16 april 2023

Vught hijst toch regenboogvlag op raadhuis

Ondanks een eerdere afwijzing van het verzoek van D66 door het college van B&W, wapperde op zaterdag 15 april net als in vele andere plaatsen ook in Vught de regenboogvlag. Nadat duidelijk werd dat een overgrote meerderheid in de raad hier anders over dacht, werd de vlag alsnog gehesen.

In het paasweekend vond er een ernstig incident plaats in Eindhoven waarbij het kantoor van het COC werd belaagd. Daar bevonden zich minderjarigen, die op de vlucht sloegen. Een medewerker van het COC werd mishandeld en de regenboogvlag in brand gestoken.

Een ernstige uiting van haat en geweld tegen LHBTI+’ers. En helaas staat dit ernstige incident niet op zichzelf.

Om hier aandacht voor te vragen had het COC via onder meer social media gevraagd zaterdag 15 april op zoveel mogelijk plaatsen de regenboogvlag te hijsen en D66 vroeg tijdens de commissievergadering van 13 april of de gemeente dat ook hier wil doen. Dit verzoek werd in eerste instantie geweigerd, omdat aldus wethouder Van de Ven ‘we niet voor elk incident de vlag hijsen’.

Op initiatief van PvdA-Groenlinks werd de volgende dag dat een overgrote meerderheid van 7 van de 8 raadsfracties wél wilden dat de vlag zou worden uitgehangen. Hiermee gaf ook de gemeente Vught aan dat we discriminatie, haat en geweld tegen LHBTI+’ers nooit zullen accepteren.

Zie ook:
– Brabants Dagblad, 15.4.2023: Vught hijst toch de regenboogvlag
– Brabants Dagblad, column Linda Akkermans, 17-4-2023: Weigeren te vlaggen: wáren het maar incidenten, meneer de wethouder