Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 11 april 2023

D66 tegen voorstel maximumprijs voor goedkope koopwoningen te verhogen

In het jaarlijkse raadsvoorstel over het grondbedrijf had het college als een soort van paasei een verhoging van de maximumprijzen van nieuwe woningen verwerkt met ruim 5%. Een amendement (voorstel) van D66 en de SP om de maximumprijzen voor de goedkope categorie, tot 250.000 euro, niet te verhogen werd door overige partijen in de laatste gemeenteraad verworpen.

Op dit moment geeft een goedkope koopwoning een vrij-op-naamprijs van 250.000 euro. De middeldure categorie heeft twee categorieën: middelduur laag maximaal 400.000 euro en middelduur hoog maximaal 600.000 euro. De categorie duur is alles boven de 600.000 euro. De coalitie streeft in de woonvisie naar een verhouding van 45% betaalbaar en sociale huur, 45% middelduur en 10% duur. Het voorstel was alle maximumprijzen met 5% te verhogen.

“We moeten rekening houden met gestegen bouwkosten. D66 wil daarom de categorie middelduur en duur wat meer verhogen, om voor dit jaar gemiddeld op 5% te komen. In tegenstelling tot de opmerking in de commissie van de wethouder dat de maximumprijzen zowel kunnen stijgen als dalen weten we allemaal dat ze met deze systematiek alleen maar zullen stijgen, tenzij een substantiële collectieve loonsverlaging volgt. Natuurlijk gaat dat nooit gebeuren” aldus D66-raadslid Dion Meuwissen: “Overigens juist vandaag horen we in de media dat de prijzen van nieuwbouwwoningen juist aan het dalen zijn.”

Starters de dupe

Starters op de woningmarkt kunnen alleen maar lastiger aan een hypotheek komen, ondanks een eventuele loonstijging. De rente is sterk gestegen, en waar de Vereniging Eigen Huis eind vorig jaar nog meldde dat de grens op 260.000 euro ligt, is die grens intussen alleen maar verder gedaald, met meer dan 20%. Een stijging van de maximumprijs, zoals het college voorstelde, naar 263.000 euro maakt de dus al lastig betaalbare woningen in Vught helemaal onbereikbaar voor starters wanneer ze dit op eigen kracht willen doen. Meuwissen: “Juist voor die groep moeten we opkomen en alles op alles zetten. En we willen een echte woning mogelijk maken, geen tijdelijke.”

D66 wil de starterswoningen bereikbaar houden, en dit is al lastig, want daar ligt op dit moment de grootste uitdaging in de wooncrisis. Prijs ze niet uit de markt, nu niet en in de toekomst. En maak het ook mogelijk dat de woningprijscategorieēn ook kunnen dalen in de toekomst. Doe dat door ons niet vast te leggen op een systeem waar de prijzen alleen kunnen stijgen. Overigens werd dit al tijdens het debat duidelijk: de systematiek zal niet standhouden op middellange termijn. De maximumprijs van een goedkope koopwoning in Vught is wel vanaf nu 263.000 euro. In praktijk zal dat betekenen dat bijna iedere betaalbare woning onbetaalbaar is, want ontwikkelaars zullen in deze categorie vooral huizen bouwen met deze nieuwe maximumprijs.